Staatsburgerschap

Hoe de Duitse nationaliteit te verkrijgen

Het Duitse staatsburgerschap kan alleen na een aantal jaar in Duitsland te hebben gewoond aangevraagd worden. In de meeste gevallen bedraagt deze tijd 8 jaar en moet aan een aantal verplichtingen voldaan worden.

In de meeste gevallen moet je aan de meeste, of zelfs aan alle van de volgende verplichten voldoen:

Je echtgenoot of echtgenote en kinderen kunnen in vele gevallen ook staatsburger worden ook al wonen zij nog niet voor 8 jaar in Duitsland.

De echtgenoot of echtgenote van Duitse staatsburgers moet voor een periode van twee jaar getrouwd zijn. Eventuele kinderen moeten voor ten minste drie jaar in Duitsland gewoond hebben voordat zij voor deze procedure in contact kunnen komen.

Klik  voor meer informatie

Kinderen: Duitse staatsburgers vanaf geboorte?

Het Duitse staatsburgerschap wordt doorgegeven door de ouders en niet door de plaats van geboorte. Kinderen met een Duitse moeder en/of vader zijn automatisch van Duitse nationaliteit vanaf de geboorte. Dus niet alle kinderen die in Duitsland geboren worden zijn ook echt Duitser, er worden per jaar zelfs rond de 100.000 niet-duitse kinderen in Duitsland ter wereld gebracht.

Wanneer beide ouders niet van duitse afkomst zijn en het kind wordt wel in Duitsland geboren, krijgt het kind alleen de Duitse nationaliteit wanneer een of beide ouders in het land hebben gewoond voor een periode langer dan 8 jaar en een geldig Aufenthaltsberechtigung document heeft of een   unbefristete Aufenthaltserlaubnis heeft gehad voor een periode voor langer dan 3 jaar. Het kind krijgt dan beide nationaliteiten tot aan zijn 18de verjaardag, waarna hij of zij dan zelf mag kiezen welke nationaliteit behouden wordt.


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed