Introductie

Het vinden van een onderkomen

Variërend van het gebied waar je aan het zoeken bent geslagen, kan het vinden van een redelijk geprijsde huurwoning soms lastig zijn in Duitsland. De volgende tekst legt je uit hoe het allemaal werkt op de Duitse huurmarkt en geeft los daarvan een paar goede hints en tips voor het vinden van je nieuwe onderkomen.

De meeste Duitsers in steden wonen in appartementen of semi-losstaande huizen, welke veelal na 1950 zijn gebouwd wat te wijten valt aan de vernietiging gedurende de tweede wereld oorlog. De Altbau stammen vaak van voor 1914 omdat er tussen de twee oorlogen weinig constructie plaatsvond.

Dingen om niet te vergeten tijdens het zoeken

Zowel de huur als de koopprijzen worden vastgesteld door het aantal vierkante meters oftewel Quadratmeter (qm/m²). Houdt rekening met zolderappartementen waar de ruimte kleiner kan lijken dan hij is door een laag dak.

Het aantal kamers dat wordt aangegeven houdt de slaapkamers, woonkamers en eetkamers in, het sluit dus de keukens, badkamers en toiletten en andere vertrekken uit. De term halve kamer duidt op een kamer die niet meer opgedeeld kan worden met bijvoorbeeld een scherm.

De huizen in Duitsland komen meestal ongemeubileerd, half gemeubileerd, of compleet gemeubileerd. Meest voorkomend is ongemeubileerd, wat dan ook vaak betekend dat er geen lampen, gordijnen of keukengerei te vinden is. Verhuizen in Duitsland kan vaak vreemd overkomen omdat je zelfs de fittingen van de lampen, tot aan het installeren van de wasmachine zelf dient te regelen. Houd hier rekening mee in je budget, het kan soms dus wat duurder uitpakken dan verwacht. Wanneer het keukenblok al compleet is, wordt dit vaak in de advertentie vermeld.


www.justlanded.com © 2003-2022 Just Landed