Hulp van de overheid

Hoe je in aanmerking komt voor financiële hulp bij huisvesting

Kijk zo snel mogelijk of je in aanmerking komt voor finaciële hulp bij huisvesting in Frankrijk.

Als je bijvoorbeeld student bent zonder een beduidend inkomen en je een geldige verblijfsvergunning hebt, is er een grote kans dat je hiervan kan profiteren. De bedragen kunnen aanzienlijk zijn dus zorg ervoor dat je geïnformeerd wordt.

Er is een hoog ontwikkeld systeem voor sociale huisvesting in Frankrijk, maar de procedures om zo’n accommodatie te verkrijgen kunnen lang en tijd opslokkend zijn. Als je in echte moeilijkheden zit, kan je vragen om noodhuisvesting.

Finaciële hulp bij huisvesting

Er zijn een aantal soorten financiële hulp beschikbaar, meestal door CAF (Caisses d'Allocations Familiales), het hulpfonds voor families in het land. De meest gebruikelijke zijn APS (Allocation de Logement Sociale) en APL (Aide Personnalisée au Logement).

Het niveau van de hulp hangt af van je inkomen, soort huisvesting en de betaalde huur. In het geval van een gedeelde woning kan elke huurder profiteren binnen zijn gedeelte van de huur. Elke individu moet zelf aanvraag doen.

Bezoek voor meer informatie de CAF website  (alleen in het Frans), waar je ook aanvraagformulieren en een opsomming van documenten kan vinden om je aanvraag in te dienen. Je kan ook het dichstbijzijnde CAF kantoor (te vinden in Parijs) bezoeken, maar ben je ervan bewust dat je misschien een paar uur moet wachten.

Belangrijke punten:

  1. Om in aanmerking te komen heb je een huurcontract met je naam erop nodig. Zorg er als een flat deelt voor dat je naam om het contract te vinden is en dat de huur die door jou betaald wordt duidelijk vermeld is.
  2. Je hebt een Franse vertaling van je geboortecertificaat nodig (Acte de naissance). Dit document kan niet ouder zijn dan drie maanden. In de meeste landen wordt het echter maar een keer uitgegeven (wanneer je geboren wordt) en is tot onbepaalde tijd geldig. Soms accepteren Franse autoriteiten dit niet, dus in dat geval moet je je ambassade om hulp vragen of moet deze het document verklaren als onbeperkt geldig.
  3. Probeer er zeker van te zijn dat je alle aanwijzingen in de aanvraag opvolgt. Vul alle formulieren compleet in en neem alle benodigde ondersteunende documenten op. Het is erg gewoon de eerste keer één of meerdere dingen van de lijst aan benodigde documenten over het hoofd te zien, dus controleer dit zorgvuldig. Het kan ook zijn dat je het CAF-personeel erg onflexibel vindt, dat je vraagt om zelfs de kleinste details precies na te komen. Wees geduldig en probeer geen sympathie te krijgen aangezien ze duidelijk zullen maken dat dit is om het vrijgevige Franse sociale stelsel van misbruik te beschermen.

Sociale huisvesting (HLM)

Frankrijk heeft een goed ontwikkeld stelsel voor sociale huisvesting (HLM, Hébergement à Loyer Modéré), dat bedoeld is voor families met een laag inkomen. Om in aanmerking te komen moet je een wettelijke inwoner van Frankrijk zijn en moet het jaarlijkse bruto inkomen van het huishouden onder een bepaald niveau zijn, afhankelijk van het aantal personen in het huishouden en de specifieke regio waar iemand woont. Dit niveau verandert elk jaar.

HLM is erg goedkoop maar het aanbod is beperkt. Als je in aanmerking komt voor zo’n woning wil dat nog niet zeggen dat je het ook krijgt en de beschikbaarheid van HLM hangt af van de regio. Er zijn bepaalde groepen die prioriteit krijgen (deze verschillen per département), vaak zijn dit:

De procedure voor het krijgen van een HLM huisvesting kan erg lang duren, vooral als je niet hoort bij een van de groepen die prioriteit krijgen. In Parijs bijvoorbeeld kan het jaren duren. Aanvragen kunnen online gedaan worden. Op de website vosdroits.service-public.fr  kan je meer informatie vinden over het aanvragen van HLM. De aanvraag kan hier  direct gedaan worden. Zorg ervoor dat je de benodigde identificatie en bewijs van inkomen van de verschillende leden van het huishouden kan verschaffen.

Noodhuisvesting   

In grotere steden zijn er centra voor onderdak en reïntegratie (CHRS) om noodonderdak te bieden aan mensen zonder onderkomen. Neem dit echter alleen in aanmerking als je in grote moeilijkheden bent en er geen andere optie is.  


www.justlanded.com © 2003-2021 Just Landed