Festivals in België

Zomers vol muziek en bier

Festivals in België

Ondanks dat België een klein landje is en maar 11 miljoen inwoners telt, heeft het ‘s werelds grootste festivals. Als je je volledig wil onderdompelen in de echte festivalcultuur van België zijn hier de populairste en beste festivals die je tijdens de zomer niet mag missen.

Tomorrowland

Wanneer je denkt aan Belgische festivals, is Tomorrowland waarschijnlijk het eerste festival dat in je opkomt. Het festival werd opgericht in 2005 en had toen maar een kleine 9,000 bezoekers.

Met meer dan 400,000 jaarlijkse bezoekers van 200 verschillende nationaliteiten behoort Tomorrowland tot op de dag van vandaag tot één van de grootste dancefestivals ter wereld.

Een ticket bemachtigen daarentegen is niet gemakkelijk. Combitickets hebben een prijskaartje van €375 en vliegen meestal de deur uit binnen een tijdsspanne van 45 minuten. Voor de gelukkigen die een ticket hebben kunnen bemachtigen begint de sprookjesachtige beleving vanaf het moment van hun aankoop want dan wordt er een kleine schatkist toegestuurd met daarin je festivalbandje en alle nodige informatie. Perfect om je voor te bereiden op deze magische trip!

Pukkelpop

Een ander populair festival dat al jaren meegaat is Pukkelpop. Ondanks dat het niet zo groot is als Tomorrowland, zijn er toch elk jaar 250,000 festivalliefhebbers die afzakken naar de festivalweide van Kiewit. Pukkelpop heeft elk jaar een verschillend programma met verschillende muziekstijlen. De afgelopen jaren stonden onder andere Kendrick Lamar, Nirvana en Rihanna op de podia van Pukkelpop.

Veel Pukkelpopgangers vinden de prijs voor het festival eerder goedkoop door de verschillende artiesten die er jaarlijks optreden, maar voor een combiticket betaal je toch gemakkelijk €200. Ondanks deze prijs, keren veel jongeren elk jaar terug want voor hen voelt Pukkelpop aan als thuiskomen.

Rock Werchter

Rock Werchter of beter bekend als Werchter is niet alleen bekend bij de Belgen maar ook bij de Europeanen. Het festival werd opgericht in 1977 en is vandaag uitgegroeid tot een festival van vier dagen met 3 grote podia. Verschillende artiesten zoals The Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam en Florence + The Machine zijn de afgelopen jaren al de revue gepasseerd. Door deze verschillende muziekgenres trekt het festival een heel uiteenlopend publiek en wordt het niet alleen bezocht door jongeren maar ook door gezinnen en zelfs gepensioneerden. In 2017, won het voor de 6de keer de ILMC Arthur Award voor ‘beste festival’.

DOUR Festival

Elk jaar in juli zakken meer dan 100,000 festivalgangers af naar Dour, een klein dorpje in Wallonië om daar vijf dagen te genieten van muziek zoals reggae, house en drum ‘n bass. Dour staat vooral bekend als een alternatief festival en trekt daarom ook verschillende bezoekers aan uit zowel België als Frankrijk. Toen het festival werd opgericht in 1989, bestond de line-up uit slechts vijf artiesten maar vandaag de dag telt de affiche meer dan 300 artiesten verspreid over zeven podia.

Sfinks Mixed

Sfinks festival is een gratis festival dat vooral populair is bij jonge families met kinderen. Het 4-daagse festival vindt altijd plaats het laatste weekend van juli en staat vooral bekend om de verschillende unieke en alternatieve muziekstijlen. Naast de goede muziek, is de festivalweide dagelijks gevuld met acrobaten, parades, multiculturele marktjes en zelfs springkastelen voor de jongste.

Lokerse Feesten

De Lokerse Feesten werd 45 jaar geleden opgericht als een jaarlijkse kermis maar mag zich vandaag de dag bekronen tot langst durende festival van België. Het festival is verspreid over tien dagen en verwelkomt zowel lokale artiesten als internationale artiesten zoals 50 cent, Kygo en Martin Solveig. Meestal treden de artiesten ‘s avonds op, dus de perfecte gelegenheid om even uit te rusten na een lange dag op het werk!

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele festivals die plaatsvinden tijdens de zomer in België. Mis ze zeker niet!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: