Manneken Pis

De trots van Brussel

Manneken Pis

U loopt door het centrum van Brussel en opeens ziet u een menigte staan rondom… een standbeeld van een naakte jongen die urineert! Manneken Pis is de trots van Brussel en een van de grootste bezienswaardigheden.

Het is gebruikelijk dat vele toeristen het smalle straatje inschieten, wat zich bevindt achter de Grote Markt, om de bekendste inwoner van Brussel te ontmoeten. Vaak gebeurt dit na een traditionele bier en chocolade tour.

Manneken Pis staat in het Frans bekend als “Petit Julien”. Het standbeeld is een 61 centimeter hoog bronzen standbeeld. De tweede (en huidige) versie is ontworpen door Jerome Duquesnoy en werd op haar huidige plek gezet in 1619. De blauwe hardsteen werd toegevoegd in 1770. Het beeldje rust op een zuil, gemaakt door Daniel Raessens.

Het verhaal achter Manneken Pis

Een aantal eeuwen geleden was de fontein van Manneken Pis slechts een van de vele waterputten in de stad. Maar het heeft een aardige geschiedenis. Het eerste historische document gaat terug tot aan 1388. De tekst van de Sint-Gudula kerk vertelt over een stenen beeld genaamd “Petit Julien” dat kan worden gevonden op de hoek van “rue de l’Etuve” en “rue du Chêne”. De naam “Manneken Pis” komt voor het eerst voor in de documenten van de stad zelf. Dit document werd geschreven rond 1451-1452.

De legendes

Er zijn genoeg legendes rondom Manneken Pis en ze verschillen allemaal van elkaar. Het is moeilijk om te beslissen welke de waarheid is, maar deze drie legendes worden het vaakst verteld.

De eerste legende gaat over Hertog Godfrey de 3e van Leuven. In 1142, waren de troepen van de twee jarige hertog aan het strijden tegen de troepen van Grimbergen. Om de troepen aan te moedigen, hingen de soldaten een mand van de jonge hertog aan een boom. Het verhaal gaat dat het kind dan urineerde op de vijandelijke troepen, die uiteindelijk de strijd verloren.

De tweede legende stamt af van de 14e eeuw. Brussel werd belegerd en een kleine jongen genaamd Julianske hoorde over een plan om de stad af te branden. Om dit tegen te gaan gebruikte hij zijn enige wapen, zijn urine.

De derde legende lijkt veel op de vorige. Een jongen werd wakker door de brand en bluste dit met zijn urine, wat uiteindelijk de stad en het koninklijk paleis redde.

Huidige tradities

Mensen genieten nog steeds van de festiviteiten rondom Manneken Pis.

Het standbeeld wordt vaak verkleed ter gelegenheid van de vele festiviteiten. De garderobe bestaat uit meer dan honderden kostuums die u kunt vinden in het stadsmusea. De garderobe bestaat uit uniformen, kleding uit andere landen en veel meer kostuums. De kostuum worden gecreëerd door de non-profit organisatie “de Orde van de Vrienden van Manneken Pis”, die ook verantwoordelijk zijn voor het veranderen van de kostuums, vaak gepaard met traditionele muziek.

Bij speciale gelegenheden plast hij bier of wijn in plaats van water.

Mysterieuze bekendheid

Niemand weet precies waarom Manneken Pis zo beroemd is geworden. Vraag aan de burgers waarom en u zult verschillende verhalen horen, allemaal met een kern van waarheid. U kunt het standbeeld wel tien keer bekijken en het zal er altijd anders uitzien. Het enige wat we zeker weten is dat het standbeeld voorlopig zal blijven staan. Het is de trots van Brussel en dat zal voor lange tijd nog zo blijven.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: