Canadese banken

Hoe open ik een Canadese bankrekening?

Canadese banken

Bankieren in Canada is simpel. De meeste banken bieden ongeveer dezelfde diensten aan zoals Internet-bankieren en verschaffen pinpassen voor het gebruik van geldautomaten (ABMs of ATMs). Toch zijn er verschillen tussen de diverse bankrekeningen. Het is verstandig om bij verschillende banken langs te gaan om voor jou de meest geschikte bankrekening te vinden.

Als je van plan bent voor een lange termijn in Canada te verblijven is het openen van een bankrekening essentieel. Het leven in Canada zonder een bankrekening/bankpas is vrijwel onmogelijk, vooral als je een (vaste) baan hebt. Je hebt waarschijnlijk ook een bankrekening nodig om je huur te kunnen betalen, een telefooncontract af te sluiten en om andere rekeningen te kunnen betalen.

Zijn de Canadese banken wel veilig?

Het CDIC (Canada Deposit Insurance Corporation) is een overheidsinstelling ( federal Crown Corporation) die garant staat voor stortingen tot een bepaald bedrag en draagt bij aan de algemene stabiliteit van het Canadese financiële systeem sinds haar oprichting in 1967. Alle bankinstellingen die lid zijn van het CDIC garanderen de uitbetalingen tot C$60,000.

Het kiezen van een bank

Nadat je keuze is gevallen voor een bepaalde bank moet je beslissen wat voor type bankrekening je wilt openen. Ga naar één van de vestigingen van je bank en overleg welk type bankrekening voor jou het meest geschikt is. Om een rekening te openen dien je twee officieel erkende identiteitsbewijzen te kunnen tonen (paspoort, rijbewijs, zorgpas, etc) en een adresverificatie (gas-, water- of elektriciteitsnota, telefoonrekening, etc) mee te nemen. Als niet-Canadees zul je waarschijnlijk ook een referentie van je werkgever/onderwijsinstelling moeten tonen of een rekeningafschrift van je vorige bank meenemen.

Het is verstandig om rekening te houden met de afstand tussen de dichtstbijzijnde bankvestiging en je woning, en ook met eventuele afspreken die je school of werkgever met een bepaalde bank heeft om de banktarieven zo laag mogelijk te houden.

De grootste banken in Canada zijn:

De bovengenoemde banken hebben allen vestigingen in de grotere Canadese steden. Er bestaan ook vele regionale banken, kredietbanken, en internationale banken zoals HSBC, Citibank, ING Bank, UBS, etc.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag:

Andere reacties

 • Paul, 10 januari 2009 Beantwoordt

  Bankieren in Canada

  Zal een grote schok zijn als je uit europa komt. Internetbankieren is al helemaal in de meest primitiefste fase hier, en als immigrant heb je veel beperkingen in een reeds primitief systeem. Het is daarnaast onveilig, je hebt gewoon je kaarnummer, met een password. Een vriend van me heeft al een keer op mijn bankrekening via internet ingebroken....

  Investeerders, pas op. Bankieren is hier echt in de prehistorie, en zeer tijdconsumerend ( Ik spendeer gemiddeld 5 dollar per week aan postzegels, daarnaast ongeveer 2 uur per week aan bezoeken aan de bank voor allerlei papierhandel. Een vriend van me heeft een omzet van 100 mio CAD, en heeft 2 mensen extra in dienst moeten nemen om de bankzaken te kunnen regelen.

 • Xandra, 20 april 2012 Beantwoordt

  Bankieren in Canada

  Ik had hier nochtans geen problemen mee. Echt alles werd in no time voor elkaar gemaakt , en eigenlijk dezelfde beveiliging als die hier geldt. Tevens is het hier een walhalla voor ondernemers heb ik gemerkt , en mensen die een goed ondernemingsplan hebben , daar hebben de banken , met name in Montreal, wel veel oren naar , en mits het ondernemingsplan behoorlijk is , staat ook de bank daar garant voor een verantwoord starterskrediet, die daar wat makkelijker aan obdernemers verstrekt wordt, dan hier in Nederland. Bovendien wordt daar vanuit het bankwezen automatisch al een starttraject aangeboden , en zijn ze daar stukken ondernemersvriendelijker dan hier. Qua veiligheid met internetbankieren, heb ik daar geen problemen mee gehad. Zelfde principe als hier.