Het profileren van expats

Statistieken en kenmerken

Statistieken en kenmerken

Op welk gebied verschillen expats van de gemiddelde bevolking? Hoewel ruimschootse gegevens over expats niet bestaat wereldwijd, helpen een aantal bronnen bepaalde kenmerken die expats gemeen hebben te definiëren.

Het is belangrijk om te weten dat er grote verschillen zijn tussen de verschillende landen wanneer we kijken naar expats als een groep.

In het algemeen kunnen we duiden dat expats beter opgeleid zijn, een hoger inkomen hebben en bepaalde uitdagingen hebben (de lokale taal aanleren) wanneer ze naar het buitenland verhuizen.

Hoog opgeleid

Expats van ontwikkelingslanden zijn meestal hoog opgeleid. Het expatcijfer onder de gekwalificeerde werknemers is hoger dan de gemiddelde bevolking, volgens de statistieken van OECD.

Expatriates - expatriation rate by country

De Britten zijn het meest geneigd om naar het buitenland te gaan: ongeveer 5,6% van de Britse bevolking leeft in het buitenland als expat. Bijna 12,2% van hen bevind zich onder de gekwalificeerde werknemers. Anders gezegd: meer dan 1 op 10 van de hoog gekwalificeerde Britse werknemers leeft in het buitenland! Je kan meer vinden over de Britten die de UK verlaten op ons blog.

Hoog loon voor expats

Vele expats verdienen een hoog salaris. Het gemiddelde jaarlijkse inkomen van de Britse expats bedroef 67000 pond (80000 euro) in 2007, of 43% boven het gemiddelde in de UK (NatWest IPB Expat Wealth Ranking Survey, 2007).

Meer dan 30% van de expats verdienen meer dan 100000 pond (120000 euro) per jaar (HSBC Expat Explorer Survey, 2008). Daarbij hebben vele expats secundaire arbeidsvoorwaarden, die hoger zijn dan wat de gemiddelde werknemer verdient. Dit kan het volgende inhouden: verplaatsing, accommodatie en financiële steun voor privé- opleidingen.

De luxueuse levensteel van expats

Vele expats hebben een betere levensstijl in het buitenland dan thuis door hun hogere loon en extra voordelen van de werkgevers.

Meer dan 58% van de expats sparen en investeren meer geld in het buitenland dan in hun geboorteland, ondanks ze meer uitgeven in het buitenland. Na hun verhuis geven expats meer uit aan voedsel (+25%), inkopen (+22%), accommodatie (+18%) en sociaal leven (+15%) (HSBC Expat Explorer Survey, 2008). Door hun extra voordelen kunnen ze toch vaak de luxe hebben in het buitenland die ze thuis niet hadden, zoals een ziekteverzekering en privé-onderwijs voor hun kinderen.

Expatriate benefits and luxuries
Taal en andere problemen

Expats krijgen te maken met een aantal uitdagingen bij hun verhuis naar het buitenland. Zo spreken vele niet de lokale taal van het land waar ze wonen, hoewel er steeds meer deze leren. Deze taalbarrière maakt het omgaan met lokale leveranciers moeilijker en zo is er meer nood aan gespecialiseerde diensten. Ondanks hun taalprobleem, tracht een stijgend aantal expats vrienden te creëeren binnen de lokale gemeenschap. Het stereotype van de "typische expat" die zich niet integreert in de lokale gemeenschap verdwijnt hierdoor.