Berlijn

Een stad vol geschiedenis en cultuur

Berlijn

Berlijn heeft een enorme ontwikkeling ondergaan sinds de hereniging van Oost en West Duitsland in 1990

Met 3.5 miljoen inwoners is de hoofdstad van Duitsland verreweg de grootste stad van het land. Berlijn vertegenwoordigt de Duitse charmes. Het is daarom geen wonder dat 15% van de inwoners uit het buitenland komt. Vergeleken met andere Europese hoofdsteden is Berlijn een van de goedkoopste steden om te wonen, maar er is een groot verschil tussen de afzonderlijke regio's.

Het politieke centrum

De Branderburger Tor, gelegen naast Pariser Platz, is een van de meest bekende monumenten in Duitsland. Het is zelfs te zien op de Duitse munteenheid (10, 20 en 50 cent). Het is de enige stadspoort die is overgebleven en het is een symbool geworden voor de hereniging. De Branderburger Tor was namelijk verbonden met de Berlijnse muur. Deze muur scheidde het Oosten en het Westen van Berlijn voor bijna dertig jaar. De architectuur is gebaseerd op het Acropolis in Athene. Het politieke district is gelegen rondom dit indrukwekkend gebouw. 

De Brandenburger Tor is op vijf minuten loopafstand van de Reichstag, thuisbasis van de Bundestag (het Duits parlement). Voor het verhuizen van alle overheidszaken van Bonn naar Berlijn in 1999, werd het gebouw geheel gerenoveerd en opnieuw geopend. Er is zelfs een mogelijkheid om gratis de glazen koepel te bekijken. Rondom de Reichstag zijn meerdere overheidsgebouwen, bijvoorbeeld het Bundeskanzleramt.

Geconfronteerd met de geschiedenis

Aan de andere kant van het Pariser Platz bevindt zich het “Denkmal für die ermordeten Juden Europas” (ter nagedachtenis van de vermoorde joden in Europa). Het monument, ontworpen door Peter Eisenmann, is geopend in 2005 om de 6 miljoen joodse slachtoffers te herdenken van de Holocaust. 2711 betonnen pilaren variërend in hoogte moeten een gevoel van ongemak geven. Het monument is te bezichtigen vanaf iedere kant.

De East Side gallery is ‘s werelds grootste open lucht tentoonstelling. Het is ook het grootste bewaard overgebleven gedeelte van de Berlijnse muur. U kunt de 1316 meter lange muur bewonderen met ongeveer 100 schilderijen van verschillende kunstenaars.

De AlexanderPlatz, ook wel “Alex” genoemd, ligt in het centrum van Oost-Berlijn. Dit gedeelte van Berlijn was bedoeld als het centrum van de Duitse Democratische Republiek. Alexanderplatz wordt omringd door brede straten en Stalinistische gebouwen. Men kan er ook de Fernsehturm vinden,  een belangrijk symbool voor Alexanderplatz. Een lift brengt u naar een adembenemend uitzicht op Berlijn ter hoogte van 200 meter. Dichtbij Alexanderplatz bevindt zich het Rotes Rathaus (Rode Gemeentehuis) dat tevens de woonplaats is van de Berlijnse burgemeester.

Winkelen & Vrije tijd

Het centrum van het voormalige West Berlijn is te vinden rondom Kurfürstendamm. Naast de protestantse Kaiser-Wilhelm-Gedächtenis-Kirche ( Keizer WIlhelm Gedachtenis kerk), dat vernietigd werd tijdens de Tweede Wereld Oorlog, vind je de meest belangrijkste winkelstraat met opvallende merken. Deze kerk is nooit herbouwd om iedereen te herinneren aan de verschrikkelijke oorlog. De Kaufhaus des Westens [KaDeWe] (warenhuis van het westen) is gelegen aan het einde van deze straat. Duitslands meest beroemde warenhuis is het grootste van heel Europa en heeft bijna alles waar je aan kunt denken.

Een andere manier om uw tijd te besteden rondom Kurfürstendamm is het door het bezoeken van Berlin Zoo. Met meer dan 15.000 dieren, is dit één van de hoogtepunten van Berlijn.

Cultuur &Uitgaan

Potsdamer Platz zorgt voor de beste stedelijke atmosfeer. Het is geheel herbouwd na de hereniging en het is Berlijn´s meest bezochte plek. Er zijn talrijke bars, restaurants en bioscopen. Daarnaast is dit het decor voor verschillende evenementen zoals het Festival of Lights en het wereldberoemde Berinale (één van de meest belangrijke film festivals over de gehele wereld).

Berlijn biedt bijna een onbeperkt spectrum aan muziek en cultuur. Het is bijvoorbeeld de woonplaats van Duitsland’s meest succesvolle band: Rammstein. De Hackesche Höfe, met verschillende clubs en bars, is een bekende plek om je avond uit in Berlijn te beginnen. Berghain is tot “de beste club van de wereld” benoemd en het is waarschijnlijk de meest sfeervolle locatie om te feesten. Het meest opmerkelijke zijn de marathon feesten die van zaterdag tot maandag ochtend duurt.

Unter den Linden is één van de mooiste boulevards in Berlijn. De meest populaire musea zijn hier gevestigd, zoals het operahuis en het hoofdgebouw van Humboldt Universität. U zult niet in staat zijn om het alles te bezoeken, dus kies het meest interessante of geniet van de unieke sfeer van deze straat.

Typische gerechten

U kunt bijna overal genieten van de beroemde culinaire specialiteiten in deze stad. U moet de originele Currywurst (worst met kerriesaus) of Döner Kebab proberen.De veel voorkomende Turkse variant  (geserveerd in een pita broodje met salade, tomaten en kool ) is oorspronkelijk uitgevonden in Kreuzberg, een wijk in Berlijn. Volgens velen is Kreuzberg de beste plek om Döner Kebab uit te proberen.

Vervoer naar Berlijn

Vliegtuig: Tegenwoordig zijn er twee luchthavens in Berlijn. Schönefeld en Tegel. Schönefeld is ongeveer 20 kilometer bij de stad vandaan. Tegel is groter en ligt binnen het stedelijk gebied van Berlijn. Allebei zijn makkelijk te bereiken met de bus vanaf het centrum. Naar Schönefeld rijden ook verschillende treinen. Door de opening van de nieuwe luchthaven Berlin-Brandenburg (nieuwe openingsdatum in 2014), dat gelegen is dichtbij de luchthaven van Schönenfeld, worden beide luchthavens gesloten.

Trein: Berlijn heeft verschillende stations die verbonden zijn met de spoorwegen in andere steden. Hauptbahnhof (centraal station), dat dichtbij de stad gelegen is, is het belangrijkste station. Veel treinen naar andere steden rijden op dit station en het is direct verbonden met het openbaar vervoer systeem van de stad zelf.

Auto: Berlijn is gemakkelijk te bereiken vanuit elke richting. Alle snelwegen leiden tot de Berliner Ring, dat bestaat uit verschillende gebieden van de stad. Als u met de auto naar Berlijn gaat, moet u er rekening mee houden dat u een groene milieusticker nodig heeft om de stad in te kunnen rijden.

Bus: Vanaf Zentraler Omnibus Bahnhof (ZOB) kunt u vele Duitse steden bereiken per bus. Ook steden in het Oost-en Noord-Europa zijn goed bereikbaar. Het reizen met de Deutsche Bahn (Duitse Spoorwegen) wordt beschermd. Daarom wordt het reizen met de bus gestimuleerd.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: