Hamburg

Bezoek Duitsland’s “poort naar de wereld”

Hamburg

Hamburg, gelegen in het noorden van Duitsland, zorgt altijd voor een bepaald heftig verlangen onder de mensen. De meeste mensen houden van de maritieme sfeer die er hangt. De zeevarende traditie speelt nog altijd een belangrijke rol in het karakter van de stad.

Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland. Hamburg maakt geen deel uit van een Duitse deelstaat, maar vormt zelf een deelstaat. “Das Tor zur Welt” (poort naar de wereld) is omringd met kanalen, rivieren en een haven. Naast de aanwezigheid van alle schepen en al het water is het ook uitgegroeid tot één van de belangrijkste locaties van de wereld voor musicals.

Rondom de haven

De haven is waarschijnlijk Hamburg´s grootste toeristische trekpleister. Niet alleen is het een van de belangrijkste trans-shipment, maar het is ook een hotspot voor toeristen. U kunt naar alle schepen kijken die vanuit de hele wereld komen. Voor een mooi uitzicht op de haven, kunt u “Michel” beklimmen. De klokkentoren, 3 keer herbouwd, van de barokke kerk kan zelfs in de nacht worden bezocht.

Als u de traditionele Fishbrötchen (broodje met vis) bij de legendarische Fischmarkt (Vismarkt) wilt bezoeken, zal u vroeg moeten opstaan. Elke zomerse zondag opent de markt om 05.00 uur en in de winter om 09:30 uur. Het is zeker de moeite waard als u niet alleen vis, maar ook andere producten zoals kleding en tropische bloemen wilt kopen. De markt bruist van toeristen en hongerige nachtuilen.

De Speicherstadt wordt nog steeds gebruikt voor het oorspronkelijke doel. Eerste klas producten over de gehele wereld (bijvoorbeeld cacao, koffie en kruiden) zijn opgeslagen in de rode baksteenhuizen. Het hele complex werd werelderfgoed van UNESCO in 1991. Het kan zelfs worden gezien vanaf verschillende toeristische boottochten.

Mininiatur Wunderland is een van de meest interessante plekken om te bezoeken. Hier bevindt zich ‘s werelds grootste modelspoorbaan. Het is gebouwd door de tweeling Gerrit en Frederick Braun. De nog steeds groeiende modelspoorbaan is 1150 vierkante meter en het toont de bestaande en fictieve regio’s, steden en landen. Men verwacht klaar te zijn in 2020.

‘’De mijl van zonden’’

De bekende Reeperbahn is een straat in het gedeelte van St.Pauli. Het is de rosse buurt, maar het beschikt ook over de grootste uitgaansgelegenheden in Hamburg. Vaak wordt het aangeduid als de sündige Meile (mijl van zonden). Het is een straat vol met restaurants, bars, disco’s, maar ook met stripclubs, seks shops en bordelen. Musicals, cabaretiers en verschillende shows zijn gevestigd in deze omgeving.  De nabijgelegen Herbertstrasse waar prostituees zichzelf presenteren achter de ramen, is alleen toegankelijk voor volwassenen mannen. The Beatles traden vaak op in deze omgeving in de jaren 60 voordat zij wereldberoemd werden. De wijk is ook het thuis van FC St.Paul, een van Duitslands ‘’Kult’’ voetbalteams.

Vrije tijd activiteiten

Park Planten und Blomen (planten en bloemen) is een kindvriendelijke attractie. De Japanse tuin, de rozentuin en de tropische kas zijn aantrekkelijke attracties voor elke bezoeker. De fonteinen zijn elke avond versierd met sierlijke kleuren en bovendien is er ook een wisselende muziekshow. Bezoekers kunnen pony rijden, midgetgolf spelen en er zijn zelfs diverse speeltuinen. Het is een rustgevende omgeving voor de bezoekers.

De Jungfernstieg is de belangrijkste winkelstraat. Het is gevestigd naast de Alster waar u kunt genieten van de mooie atmosfeer tijdens het wandelen langs talrijke winkels. Helaas zijn het dure winkels, maar met lege handen naar huis gaan is makkelijker gezegd dan gedaan. Deze ervaring kunt u niet missen als u in Hamburg verblijft. Na eindeloos shoppen kunt u genieten van een maaltijd in het traditionele Alsterpavillon.

De Townhall, gemaakt van zandstenen, behoort tot de neo-renaissance en is gevestigd in de Altstadt (oude stad). De lichte en nobele gevel van het gebouw is in contrast met de nogal nordisch afstandelijke karakter van de stad en maakt het zelfs nog meer opvallend.

Muziek en cultuur

Hamburg is het mekka geworden voor musical fans vergeleken, al helemaal in vergelijking met andere Duitse steden. De Lion King van Disney heeft hier al meer dan 10 jaar opgetreden en het is nog steeds een van de meest indrukwekkende musicals. Maar dat betekent niet dat er niet genoeg andere geweldige musicals zijn om te bewonderen.  Bekijk het programma en u zult genoeg vinden over Disney producties en andere kleine Duitse producties.

Wacken Open Air is ook de moeite waard om te bezoeken, alhoewel het niet gevestigd is in de buurt van Hamburg, maar 100 km van de stad vandaan. Het is het grootste heavy metal festival van de wereld met meer dan 80.000 bezoekers per jaar. Het opent haar deuren begin augustus. Meer dan 100 artiesten maken dit het beloofde land voor ‘’headbangers’’.

Vervoer naar Hamburg

Vliegtuig: De luchthaven is gevestigd in het noorden van de stad en is makkelijk te bereiken met de bus en metro.

Trein: Hamburg heeft vijf belangrijke intercity spoorwegen, dus reizen met de trein is comfortabel. Helaas zijn Duitse treinen relatief duur.

Auto: Vanwege de goede Duitse infrastructuur, is Hamburg makkelijk te bereiken met de auto vanuit elke richting. Hamburg is één van de weinige steden waar u geen milieusticker nodig heeft om de stad in te rijden.

Bus:Het reizen met de Deutsche Bahn (Duitse Spoorwegen) wordt beschermd. Daarom wordt het reizen met de bus gestimuleerd. Ik raad u aan om op een andere manier te reizen, hoewel er frequente connecties zijn tussen andere steden.

Boot: Naast de gewone manieren om te reizen, kunt u ook met een boot van en naar Hamburg reizen. Dit is een duur alternatief, maar zeker een avontuur.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: