Nationale feestdagen in Griekenland

Geniet van de Griekse feestdagen

Nationale feestdagen in Griekenland

Griekse feestdagen kunnen u de beste tijd geven ter wereld. Er is een enorme lijst van speciale evenementen die u allemaal kunt bijwonen. Hier is een kort overzicht van de lijst.

Nieuwjaarsdag (Πρωτοχρονιά)

Nieuwjaarsdag (op de eerste van januari) is een van de meest belangrijke feestdagen. De eerste dag van Januari is bovendien ook nog eens St. Basil’s dag.

Mensen kopen nog snel wat boodschappen en cadeau’s en kinderen spelen op straat. Het is gebruikelijk dat men elkaar cadeau’s geven op deze dag, in plaats van Kerstmis. De cadeau’s worden bezorgd door Saint Basil, ook wel bekend als Agios Vasilis, de Griekse Kerstman.

Epifanie / Theofanie (Θεοφάνεια)

Dit Christelijke festival, ook wel het feest van de Drie Koningen genoemd, is op de zesde van Januari. Het is een feestdag in vele landen en het markeert twee belangrijke gebeurtenissen in het leven van Jezus, volgens de Christelijke Bijbel. De eerste gebeurtenis is het bezoek van de Drie Koningen en de tweede gebeurtenis is wanneer Johannes de Doper Jezus doopt.

De Grieken noemen het “Phōta” (Φώτα) ook al wordt het bijna overal gevierd. Gebruikelijk is het “Great Blessing of the Waters” wat het einde markeert van de ban op zeilen en het is een dag waarop de zee wordt gezegend. De zee wordt schoongemaakt van de kalikántzaroi, legendarische goblins die Christenen kwellen.

Tijdens het “Great Blessing of the Waters” wordt een kruis in het water geworpen. Mannen proberen vervolgens het kruis op te duiken, in de hoop op goed geluk.

Schone maandag (Καθαρά Δευτέρα)

Schone maandag is een dag waarop families eropuit trekken voor leuke gezinsactiviteiten en alle Grieken genieten van de bergen of van het traditionele eten. Het is aan het begin van de zevende week van het jaar, net voor paaszondag.

Onafhankelijkheidsdag (Εικοστή Πέμπτη Μαρτιου)

Greece

25 Maart 1821 is een zeer belangrijke dag in de Griekse geschiedenis. Bisschop Germanos van Patras hield de Griekse vlag omhoog bij het klooster genaamd Agia Lavra in Peloponnese, en een revolutie ontstond kort daarna.

Het is vanzelfsprekend dat onafhankelijkheidsdag belangrijk is voor de Grieken, en daarom vieren zij het volop. In Athene, hoofdstad van Griekenland, is er een grote militaire parade. Deze rijdt via een van de belangrijkste wegen voor het parlementaire gebouw langs.

Goede Vrijdag (Μεγάλη Παρασκευή)

Goede Vrijdag wordt als een feestdag beschouwd in geheel Griekenland. Bijna elke zaak en winkel is dicht en de meeste musea ook. Houd er rekening mee dat dit een plechtige dag is. Voor sommigen is het zelfs een rouwdag, aangezien het gelovigen herinnert aan de kruisiging van Jezus Christus.  

Pasen (Κυριακή του Πάσχα)

Pasen is het belangrijkste religieuze festival in Griekenland. Vele tradities worden op deze dag samengevoegd. Paasmaandag (Δευτέρα του Πάσχα), de dag na Paaszondag, wordt vooral gevierd door de Christelijke culturen. Denk hierbij aan de Rooms-katholieke en de Oosters-orthodoxe kerk.

Dag van de arbeid (Εργατική Πρωτομαγιά)

1 Mei staat ook wel bekend als de Dag van de arbeid. In Griekenland zult u veel parades en andere festiviteiten zien. Alle winkels, overheidsinstellingen en zaken zijn dicht en dit is een van de dagen waarop het verkeer een absolute ramp is.

Pinksteren (Αγίου Πνεύματος)

Pinksteren is de vijftig dag ván Pasen, en wordt uitbundig gevierd. Het is een religieus feest waarop de uitstorting van de Heilige Geest wordt herdacht. De meeste Grieken gebruiken Pinksteren als een kleine vakantie en trekken vaak eropuit. Velen gaan naar andere eilanden voor een ontspannende dag.

Hemelvaart(Η Κοίμηση της Θεοτόκου)

De belangrijkste feestdag voor de Heilige Maagd Maria. Het is een feestdag waarop mensen geloven dat Maria naar de Hemel ging aan het einde van haar leven. Het wordt gehouden op de 15 Augustus.

Óchi-dag (Το Όχι)

Óchi dag (de dag van nee) is een festival waarbij u de trots van het Griekse volk kunt ervaren. Het wordt gevierd door geheel Griekenland. Mensen herdenken het feit dat Griekenland een ultimatum van Mussolini negeerde op 28 Oktober 1940.

Militaire parades vinden in de grote steden plaats. Sommige plaatsen aan de kust bieden zelfs parades van de marine aan. Wees voorbereid op kleurrijke taferelen, aangezien iedereen de Griekse vlag uithangt.

Kerstmis (Χριστούγεννα)

Normaal gesproken duurt Kerstmis 12 dagen in Griekenland. Vele Grieken versieren hun huizen pas laat gedurende deze periode. Ook tijdens Kerst geeft men cadeau’s, al is het gebruikelijker dat mensen dit doen tijdens Nieuwjaarsdag. Tip: Zorg ervoor dat u melomakarana en kourabiedhes probeert!

Tweede kerstdag (Σύναξις Ὑπεραγίας Θεοτόκου Μαρίας)

Veel Grieken vieren deze dag om Maria te eren, die volgens de Bijbel de moeder van Jezus is. In het Grieks wordt Maria ook wel “Theotokos” genoemd. Velen vieren deze dag aangezien het toch tweede kerstdag is.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: