Autorijden in Griekenland

Wegkwaliteit en infrastructuur

Autorijden in Griekenland

Griekenland heeft een uitgebreid wegennet dat alle plaatsen op het vasteland met elkaar verbindt, al varieert de kwaliteit hiervan per regio.

Ondanks recente verbeteringen van de infrastructuur is het aantal auto ongelukken in Griekenland hoog in vergelijking met andere landen in de EU. Het is zelfs zo dat auto ongelukken de eerste doodsoorzaak zijn in Griekenland. 

De eenrichtingswegen die grote steden met elkaar verbinden zijn de meest gevaarlijke. Wees extra voorzichtig als je langzame voertuigen inhaalt en je op de rijstrook van het tegenverkeer gaat. Indien je achter een langzaam voertuig blijft rijden, dan is er een kans dat de bestuurders achter je geïrriteerd raken en gebaren maken.

Zelfs wanneer je voetganger bent, is voorzichtigheid aan te raden in Griekenland. Griekse bestuurders hebben de neiging om niet te stoppen voor zebrapaden en voetgangers geen voorrang te geven. Griekse bestuurders zijn vaak vrij aggressief achter het stuur en verwachten dat voetgangers voor hen opzij gaan.

Wegkwaliteit

Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in de Griekse infrastructuur. Deze is modern en bevat luchthavens, geasfalteerde wegen en snelwegen. Echter, de wegkwaliteit hangt af van de regio waar je je in bevindt. Scherpe bochten zijn zeer gebruikelijk in landelijke gebieden en wegen in de bergen zijn in slechte staat en dus vaak lastig om over te rijden.

Verkeersborden

De verkeersborden zijn in zowel Grieks en Latijns schrift, zeker in Athene. Echter, in kleine dorpen kunnen de verkeersborden ook alleen in het Grieks zijn.

Veel landwegen hebben een snelheidslimiet van 50 km. per uur en grotere wegen 70 km. per uur.

Wat te doen bij een ongeluk

Indien er een auto ongeluk plaatsvindt, laat dan, tenzij in een gevaarlijke positie, je auto op dezelfde plek staan totdat de politie ter plekke is. Bel 100 voor de politie en wissel verzekerings- en adresgegevens uit met de andere bestuurder. Dit is makkelijker als je Grieks spreekt. Voor je verzekeringsmaatschappij en de politie kan het van pas komen om foto's te maken van de situatie.

De volgende telefoonnummers voor noodgevallen kunnen van pas komen:

  • Medische noodgevallen (Αριθμός έκτακτης ανάγκης) - Tel:112
  • Brandweer (Πυροσβεστική Υπηρεσία) - Tel:199
  • Ambulance (Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας) - Tel:166
  • Politie (Άμεση Δράση Αστυνομίας) - Tel:100
  • Atheense wegpolitie (Τροχαία Αθηνών) - Tel:1033 / 210 528 4000

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: