Openbaar vervoer in Griekenland

Reizen per bus, trein of vliegtuig

Openbaar vervoer in Griekenland

Reizen met het openbaar vervoer in Griekenland is vrij gemakkelijk dankzij een uitgebreid OV-netwerk.

Met een netwerk dat zelfs de kleinste dorpjes bereikt is reizen per bus handig wanneer je over land reist. Verder zijn er veel veerboten die kris-kras over de Adriatische en Egeïsche zee varen voor expats die geïnteresseerd zijn in eiland-hoppen. Griekenland kent ook een uitgebreid netwerk van binnenlandse vluchten.

Het Griekse busnetwerk

De bussen voor de lange afstand en die op de eilanden worden beheerd door KTEL  (Koino Tamio Eis Praxeon Leoforion) en zijn veilig en modern. Echter, bussen op het platteland zijn soms ouder en minder comfortabel.

Elke regio heeft zijn eigen KTEL exploitant die de dienstregeling binnen de regio en die naar grotere plaatsen in andere gebieden beheert. De prijzen worden bepaald door de overheid. Het netwerk is goed opgezet en alle belangrijke plaatsen zijn verbonden met Athene.

Dorpen hebben in veel gevallen een dagelijkse busverbinding en meestal is de bushalte naast een café. In afgelegen gebieden wordt de dienstregeling vaak alleen in het Grieks aangegeven, maar als je je tickets bij een ticketbureau koopt dan worden de tijden in zowel Grieks als in Latijns schrift aangegeven.

Elke passagier heeft een stoelnummer welke aangegeven staan op het ticket en op de achterkant van de stoel. Normaal gesproken stoppen bussen elke drie uur tijdens lange reizen.

Kosten

Reizen per bus is een goede manier om het land te ontdekken, aangezien een ticket relatief goedkoop is. Een busreis kost gemiddeld 4 euro per 100 kilometer

Enkele hoofdroutes

  • Athene-Thessaloniki (€31, 7½ uur),
  • Athene–Patra (€16, 3 uur),
  • Athene–Volos (€20, 5 uur)
  • Athene–Corfu (€44 inclusief veerboot, 8½ uur).

Het is niet persé nodig om de bustickets vooraf te kopen. Deze kunnen ook aan boord worden gekocht

Trein

Treinen in Griekenland worden geëxploiteerd door OSE . (Organismos Sidirodromos Ellados)

Het grootste probleem bij reizen per trein is dat het spoornetwerk beperkt is. Er zijn twee hoofdlijnen: van Athene naar Alexandroupolis via Thessaloniki en het netwerk van Peloponnesos, welke een goede manier is om van Patra naar Athene te reizen.

De diensten worden steeds verbeterd en zijn van goede kwaliteit. Het spoornetwerk onderging een grootschalige onderhoudsbeurt toen de Olympische Spelen in 2004 plaatsvonden in Athene.

Metro van Athene

Het metronetwerk van Athene werd verbeterd ter voorbereiding op de Olympische Spelen. Een interessant detail: er werden 50.000 voorwerpen uit de oudheid gevonden.

Het Atheense metronetwerk bestaat uit drie lijnen:

  • Lijn 1 (groen): loopt tussen de stations Piraeus en Kifissia;
  • Lijn 2 (rood): loopt tussen Agios Antonios en Aghios Dimirios / Alexandros Panagoulis;
  • Lijn 3 (blauw): loopt tussen Egaleo en Doukissis Plakentias met uitbreiding naar het vliegveld Eleftherios Venizelos.

Het is verboden om te eten, te drinken en te roken in de metro. Desondanks is het een handige manier om te reizen binnen Athene. Alle stations worden aangegeven in Grieks en Latijns schrift en een ticket is onbeperkt geldig gedurende 1 uur.

In veel metrostations worden objecten uit de oudheid tentoongesteld en sommige zijn haast kleine museums.

Vervoer per vliegtuig

Er zijn 15 luchthavens in Griekenland voor zowel internationale en binnenlandse vluchten. Het grootste vliegveld van Griekenland is Athene's Eleftherios Venizelos Airport .

Er zijn vier maatschappijen die binnenlandse vluchten aanbieden en de meerderheid van deze vluchten worden geëxploiteerd door Olympic Air . Verder zijn dit Aegean Airlines, Sky Express en Athens Airways.

Olympic Air is gevestigd op het vliegveld van Athene en opereert dagelijks 150 vluchten naar 40 bestemmingen;

Aegean Airlines  is gevestigd op het eiland Kreta en biedt vluchten aan van Athene naar Lesvos, Mykonos, Rhodos, Santorini, Alexandroupolis, Corfu, Hania, Loannina, Heraklion en Kavala.

Sky Express  is gevestigd in Heraklion en opereert vluchte naar Rhodos, Kos, Mytilini, Samos, Kalamata, Mykonos, Santorini, Ikaria, Patrai, Thessaloniki, Alexandroupolis en Tirana.

Athens Airways is gevestigd in Athene en opereert dagelijks vluchten naar o.a. Thessaloniki, Santorini, Mykonos, Rhodes, Zakynthos en Kefalonia.

Vervoer over water

Het veernetwerk van Griekenland is erg complex en de beste dienstregeling is tussen maart en oktober. Gedurende de wintermaanden wordt er minder gevaren.

Catamaran

De catamaran is een belangrijk onderdeel van de veerdiensten in Griekenland en de dienstregeling is aardig betrouwbaar. De grootste exploitanten zijn Hellenic Seaways , Blue Star Ferries  en Dodekanisos Seaways .

Veerboten

Elk eiland heeft een veerdienst. De grootste haven is die van Piraeus, 10 km ten zuiden van Athene. De bestemmingen zijn de Cycladen, de Dodecanesos, de Noordoostelijke Egeïsche Eilanden, de Saronische Eilanen en Kreta.

Rafina, de tweede haven en 70 km ten oosten van Athene, is ieder uur te bereiken per bus. Er zijn veerdiensten nar Evia, Lesvos, Limnos en de noordelijke Cycladen.

De haven van Lavrio, in Attica, is de belangrijkste haven voor bestemingen op het eiland Kea.

Alle noordoostelijke Egeïsche eilanden hebben verbindingen met Piraeus en sommigen ook met Thessaloniki.

Het aantal veerdiensten tussen de eilanden hangt af van de vraag. Het is daarom aanbevolen om de dienstregeling te bekijken wanneer je een trip aan het plannen bent, met name in de weekenden.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: