Taal

Talen die in Griekenland gesproken worden

Taal

De Griekse taal is in Europa waarschijnlijk de oudste taal en wordt al ongeveer 4.000 jaar gesproken.

Het was vroeger tijdens de kolonisatie onder het gezag van Alexander de Grote de Lingua Franca in het Middenoosten en, samen met Latijn, vormt het de basis voor veel moderne Europese talen. De moderne Griekse taal is eigenlijk een zuidelijk dialect die nu door de meeste Grieken wordt gesproken, hoewel in sommige delen van het land dialecten en talen zoals Turks en Albanees wordt gesproken.

In Griekenland wordt in druk bezochte gebieden en in belangrijke steden veel Engels gesproken; veel Grieken hebben gewerkt en gewoond in Engelstalige landen (in het bijzonder Australië), Engels wordt veel onderwezen op scholen en veel mensen leven van het toerisme. In afgelegen gebieden is het echter moeilijk iemand te vinden die Engels spreekt, vooral op het vasteland, en buiten het vakantieseizoen vervallen veel Grieken in druk bezochte gebieden weer in het patroon van enkel Grieks praten!

Jammer genoeg doen veel inwoners (voornamelijk Britten) weinig moeite om meer dan een paar woorden van de Griekse taal te leren en leven alsof ze op vakantie zijn. Voor iedereen die in Griekenland woont, is het leren van de Griekse taal geen optie, maar noodzakelijk, vooral indien je zaken gaat doen.

Indien je gepensioneerd bent, is het belangrijk moeite te doen om tenminste de beginselen van de Griekse taal te leren zodat je rekeningen begrijpt, de telefoon kunt gebruiken, om kunt gaan met militairen en kunt communiceren met je lokale stadhuis (plus een groot aantal andere ‘karweien’ kunt uitvoeren). Indien je geen Grieks leert, zul je vaak gefrustreerd raken bij het communiceren en zul je voortdurend vrienden of kennissen moeten bellen voor hulp, of zelfs iemand moeten betalen om taken te verrichten die je ook zelf gemakkelijk kunt uitvoeren.

De belangrijkste reden om Grieks te leren is dat het in geval van een noodsituatie je leven of die van een geliefde kan redden! Grieks leren helpt je tevens de Griekse manier van leven te waarderen en om je tijd in het land zo goed mogelijk te benutten, en opent veel deuren die gesloten blijven voor inwonende ‘toeristen’.

Grieks is een moeilijke taal om te leren, met daarbij het bijkomende probleem van een volledig verschillend alfabet, hoewel dit in de praktijk ‘betrekkelijk gemakkelijk’ kan worden beheerst. Het alfabet heeft 24 letters evenals 12 combinaties en tweeklanken, en indien je deze eenmaal beheerst zul je merken dat de taal spreken en het begrijpen van tekens en berichten veel gemakkelijker is. De sleutel tot het spreken en begrijpen van de Griekse taal is de nadruk die wordt gelegd op bepaalde letters, welke, wanneer op de verkeerde plaats gezet, de betekenis volledig kunnen veranderen!

De Griekse grammatica heeft tevens zijn moeilijkheden, vooral werkwoorden, maar het is gemakkelijk de beginselen van hoe de taal werkt te begrijpen. Het enige dat nodig is, is een doorzettingsvermogen en enige hulp, voornamelijk indien je enkel Engelstalige vrienden en collega’s hebt. Je zult de taal niet zomaar ‘oppakken’ (alleen jonge kinderen zijn gezegend met dit voordeel), maar je moet echte inspanning leveren om de taal te leren. Gelukkig zijn de Grieken tolerant met betrekking tot de gemartelde pogingen van buitenlanders om hun taal te spreken en iedere inspanning wordt dan ook gewaardeerd, hoewel het zou kunnen zijn dat ze in Engels zullen antwoorden. Onthoud dat je zaken, sociale plezier en succes in Griekenland direct gerelateerd kunnen zijn aan het niveau van je Grieks.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: