Taalscholen

Waar kun je in Griekenland Grieks leren

Taalscholen

De meeste mensen kunnen zichzelf voor een groot deel onderwijzen door het gebruik van boeken, cassettes, video´s en zelfs via computergestuurde cursussen op CD-ROM.

Zelfs de beste studenten hebben echter enige hulp nodig. Lessen worden aangeboden door taalscholen, lokale en buitenlandse hogescholen en universiteiten, privé en internationale scholen, buitenlandse en internationale organisaties, lokale verenigingen en clubs, en privé leraren. Onderwijs varieert van cursussen voor absolute beginners, tot gespecialiseerde ondernemingscursussen, culturele cursussen en seminars op universitair niveau leidend tot erkende diploma’s.

Veel Griekse universiteiten bieden taalcursussen aan en veel organisaties bieden in de zomermaanden vakantiecursussen aan, voornamelijk voor kinderen en jongeren (het beste is om bij een lokale Griekse familie te verblijven).

Taalscholen

Er zijn veel taalscholen in Griekenland, hoewel de meerderheid in Athene en andere grote steden zijn gevestigd, en op de eilanden tijdens de zomer. De meeste scholen bieden diverse lessen aan afhankelijk van jouw taalcapaciteit, hoeveel uur je per week wenst te studeren, hoeveel geld je wilt uitgeven en hoe snel je de taal wenst te beheersen.

Cursussen zijn doorgaans toegankelijk voor iedereen ouder dan 18 jaar en sommige accepteren tevens studenten vanaf 14 jaar. Cursussen zijn gesorteerd naar bekwaamheid, bijvoorbeeld beginner, tussenliggend of gevorderd, en duren doorgaans 2 tot 16 weken. De meeste scholen bieden een gratis introductieles en gratis toetsing aan die helpen om vast te stellen wat je geschikte niveau is.

Verwacht niet in een korte tijd vloeiend te worden tenzij je een bijzondere gave hebt voor talen of al een goede beheersing van de Griekse taal hebt. Tenzij je echt snel de taal dient te leren, is het beste je lessen over een lange periode te plannen. Bind jezelf echter nog niet vast aan een lange studiecursus, voornamelijk indien dit een dure cursus is, voordat je zeker bent dat het de juiste cursus voor je is. Taallessen kunnen doorgaans worden onderverdeeld in de volgende categorieën:

Categorie

Aantal uur per week

Uitgebreid

4-10

Intensief

15-20

Stoomcursus

20-40+

Sommige scholen bieden gecombineerde cursussen aan waarbij het studeren van de taal verbonden wordt met facultatieve onderwerpen, zoals Grieks ondernemen, Griekse kunst en cultuur, leesvaardigheid en discussies over dagelijkse kranten, conversaties, Griekse geschiedenis en tradities en folklore. Sommige scholen combineren taalcursussen met een scala aan culturele en sportieve activiteiten zoals bezoeken aan monumenten, tennis of watersport.

De meest gebruikelijke taalcursussen in Griekenland zijn intensieve cursussen, waarbij van maandag t/m vrijdag vier uur per dag les wordt gegeven (20 uur per week). De kosten van een intensieve cursus zijn doorgaans vrij redelijk, bijvoorbeeld een intensieve cursus van vier weken kost ongeveer €200. De hoogste prijzen worden gevraagd in de zomermaanden, vooral tijdens juli en augustus.

Commerciële cursussen zijn doorgaans intensiever en duurder, bijvoorbeeld ongeveer €400 voor drie weken voor 60 uur les. Cursussen waarbij accommodatie is inbegrepen zijn vaak van goede kwaliteit en sommige scholen regelen verblijf bij een Griekse familie thuis (vol of half pension) of bieden appartementen of hotelaccommodatie aan.

Voor diegene waarbij geld geen rol speelt, kunnen een stoomcursus nemen waarbij acht uur per dag, vijf dagen in de week wordt gestudeerd. Welke cursus je ook kiest, je dient goed rond te kijken omdat lesprijzen aanzienlijk variëren. Voor meer informatie, kun je contact opnemen met het Griekse nationale toeristenkantoor of met de ambassade in je thuisland.

Privé lessen

Je kunt ervoor kiezen om privé lessen te nemen, wat een snellere, echter duurdere manier is om een taal te leren. Het grote voordeel van privé lessen is dat je leert op je eigen snelheid en niet wordt vertraagd door langzame leerlingen of moet ploeteren om het genie van de klas bij te houden. Je kunt adverteren voor een leraar in de lokale kranten, op berichtborden in winkelcentra of supermarkten, op berichtborden in universiteiten, en via je werkgever of die van je echtgenoot/echtgenote. Vergeet niet je vrienden, buren en collega’s te vragen of zij een privé leraar kunnen aanbevelen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: