Huurkosten

Hoeveel kost huren?

Huurkosten

De huurkosten variëren aanzienlijk volgens de grootte (aantal slaapkamers) en kwaliteit van een woning, de ouderdom en de beschikbare faciliteiten.

Desalniettemin is de belangrijkste factor die het huren aantast de regio in Italië, de stad en de omgeving in het bijzonder. Tot voor kort had Italië een wet (equo canone) dat de bepaling van de huur beperkte tot degene die vastgelegd werden door de lokale regering. Dit resulteerde in een tekort aan huurwoningen en bepaalde gebieden en eigenaars mogen nu zelf de marktprijzen vastleggen. Dit feit heeft meer eigenaars aangemoedigd om woningen te verhuren.

Men ken onderhandelen bij de meeste huurwoningen en je kan zelfs een korting krijgen. Soms zal een makelaar een verlaagde prijs voorstellen. De huurbetalingen zijn belastingsaftrekbaar voor bewoners. In de onderstaande tabel kan men de huidige tarieven terugvinden:

Grootte van de eigendom

Maandelijkse huur (€)

Studio

300 – 900

1 slaapkamer

450 – 1,100

2 slaapkamer

650 – 1,500

3 slaapkamer

800 – 2,000

De huurwoningen zijn niet voorzien van meubels maar ze zijn wel van goede kwaliteit, nieuw of gerenoveerd in de meeste landelijke gebieden. Ze omvatten geen woningen in grote stadscentra en populaire vakantieoorden (zoals de Alpen, Italiaanse meren en vakantieoorden), exclusieve villawijken of bebouwde accommodatie.

Als je een woning huurt d.m.v. een makelaar moet je een kost betalen. Gewoonlijk bedraagt deze kost ongeveer 10% van de jaarlijkse of maandelijkse huur.

Als de huur niet op voorhand betaald is met meer dan 2 tussenpozen kan de huurbaas een voorschot vragen van ongeveer 3 maanden huur. Het voorschot moet binnen 2 maanden na de afhandeling van de lease terugbetaald worden (met aftrek van schadevergoeding, herdecoratie, etc..). Hoewel het onwettelijk is betalen vele huurders hun laatste maanden huur niet en verspelen ze zo hun voorschot. De huur wordt normaal 1 maand op voorhand betaald en je bent niet verplicht om je huur d.m.v. een bankstorting te betalen.

Naast de huur moeten huurders een verplichte verzekering hebben en extra kosten betalen. Ook zijn er huisregels (regolamento) waaraan ze zich moeten houden. Hiervan krijgt men een kopie.

De kosten voor voorzieningen omvatten gewoonlijk verwarming, warm water, verzameling van het huisvuil, onderhoud van tuin, gebruik van de lift, verlichting en onderhoud, de diensten voor conciërge. Andere voorzieningen zoals gas, elektriciteit en water worden meestal apart betaald door de huurders.

Controleer altijd of de de huur inclusief of exclusief lasten is. Dit kan men terugvinden in de advertenties. De kosten voor voorzieningen worden maandelijks (worden betaald met de huur) berekend en zijn hoger voor een nieuwe woning dan voor een oudere. Ze kunnen aanzienlijk variëren van 20 euro tot 200 euro of meer per maand. Bekijk een kopie van de rekening van vorig jaar.

Bekijk ook de facturen van de telefoon en voorzieningen (elektriciteit, gas en water) en controleer of de vorige huurder alle facturen betaald heeft, anders kan je aansprakelijk zijn voor zijn schulden.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: