Introductie

De huurmarkt in Italië

Introductie

Men kan gemakkelijk accommodatie vinden in de meeste gebieden in Italië, tenzij je heel kieskeurig bent.

Toch zijn er een paar uitzonderingen. In bijvoorbeeld grote steden zoals Rome en Milaan is er een grote vraag naar huurwoningen maar is het aanbod echter klein. De huurprijzen kunnen daarbij hoog oplopen.

Een gemiddelde Italiaanse familie spendeert 25% van het budget aan accommodatie. Bij sommige gezinnen in grote steden kan dit oplopen tot 50%. De vastgoed- en huurprijzen variëren aanzienlijk volgens de regio en het stad. De laatste jaren zijn de prijzen ook gestegen. Het huren van een appartement kost bijvoorbeeld 550 euro per maand in Napels. Dit bedrag kan oplopen tot 1650 euro per maand in Milaan of Rome. In grote steden kiest men eerder voor een appartement dan voor een vrijstaand huis. Huizen zijn namelijk zeldzaam en zeer duur.

De gemiddelde Italiaan woont bij zijn ouders tot de leeftijd van 30 jaar. 50% van de bevolking van 25 tot 30 jaar woont ook bij zijn ouders. Ongeveer 70% van de bevolking heeft een eigen huis, zoals in Groot-Brittannië, vergeleken met 80% in Spanje, 55% in Frankrijk en 40% in Duitsland en Zwitserland. Vele Italianen hebben ook een tweede huis op het platteland (misschien in hun thuisdorp), in de bergen of aan de kust.

Italië heeft een sterke huurmarkt en je kan bijna elk type van eigendom huren; van een kleine studio (bedsitter) tot een luxeus kasteel (castello). Huurwoningen zijn meestal privaat bezit. Ze omvatten ook woningen waarvan een bedrijf eigenaar is en publieke woningen van de staat.

Als je binnen het jaar een huis zoekt kan je beter naar een bemeubeld appartement of een huis op zoek gaan. De meeste huurwoningen zijn niet voorzien van meubels (non-ammobiliato), vooral bij het verhuur van meer dan 1 jaar. Bemeubelde woningen (ammobiliato) op lange termijn zijn moeilijk te vinden. Denk eraan dat in Italië onbemeubelde woningen volledig leeg staan. Het kan wel zijn dat de woning over een porceleinen badkamer en wakbak beschikt. De volgende zaken zullen er echter niet aanwezig zijn: keukenkassen, toestellen, verlichting, gordijnen of tapijten. Je kan ze wel misschien kopen van de voormalige huurder. Half-bemeubelde appartementen hebben gewoonlijk de volgende zaken: keukenkassen, badkamervoorzieningen en een paar meubelstukken, terwijl bemeubelde woningen over alle meubelen beschikken zoals: serviesgoed, bedgerief en handdoeken (gelijkaardig aan de huur van een self-catering appartement)

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: