De Huurmarkt

Woningaanbod en prijzen in Nederland

De Huurmarkt

Het is niet makkelijk om huisvesting te vinden in Nederland, zeker als je zoekt in de grotere steden zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Er is simpelweg niet genoeg aanbod om aan de vraag te voldoen. In studentensteden als Leiden en Groningen kan het ook moeilijk zijn om woonruimte te vinden. 

Na de financiële crisis in 2008 heeft de Nederlandse huizenmarkt een paar zware jaren gehad waarbij prijzen zijn gedaald en weinig koopwoningen werden verkocht. De crisis heeft echter geen effect gehad op de huurwoningmarkt. Wees dus bereid om veel te betalen voor een goede huurwoning. Voor een appartement met 1 slaapkamer in het centrum van Amsterdam betaal je ongeveer €1215,93 per maand. 

Ondanks dat de huizenprijzen en de verkoop van woningen zijn gestegen in 2015, zijn de hypotheekrentes en woningprijzen laag in vergelijking met die van 10 jaar geleden. Dit maakt het kopen van een huis aantrekkelijk. Echter kan het proces van een huis kopen maanden duren en ben je duurder uit als je maar voor een korte tijd in Nederland verblijft. Daarom is het aan te raden om een woning te huren als je van plan bent om binnen drie jaar weer uit Nederland te vertrekken.

Sociale huurwoning en vrije markt

Nederlandse huurwoningen vallen onder twee categorieën: sociale huurwoning en particuliere huurwoning. Ongeveer 75% van de drie miljoen huurwoningen in Nederland zijn eigendom van woningcorporaties. Woningcorporaties zijn verantwoordelijk voor het verhuren van sociale huurwoningen. De maximale huur van een sociale huurwoning is maximaal € 710,68 in 2015. Dit heeft de regering vastgelegd. De waarde van een huis wordt uitgerekend op basis van een puntenstelsel (aantal kamers, oppervlakte, centrale verwarming, etc.). Huiseigenaren dienen dit puntensysteem te hanteren voor de berekening van het huurbedrag, maar dit geldt alleen voor de goedkopere woningen. De huurprijs dient als een richtlijn voor huiseigenaren in de vrije markt.

Je moet echter aan een aantal voorwaarden voldoen wil je in aanmerking komen voor een huurwoning. Zo mag je inkomen niet al te hoog zijn en bepaalde gemeentes eisen dat je in dat gebied woont en werkt wil je een huurwoning toegewezen krijgen. Voor expats is het bijna onmogelijk om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning vanwege de lange wachtlijsten. Hierdoor blijft een woning huren in de vrije sector als enige optie over. Voor meer informatie over de sociale huurwoning sector kun je contact opnemen met de Huurcommissie of ga naar de website van de rijksoverheid 

Huursubsidie

Huurtoeslag is een belangrijk instrument om het huren van een woning voor lagere inkomensgroepen betaalbaar te maken. Dit houdt in dat de overheid een gedeelte van je huur zal betalen. Of je in aanmerking komt voor huursubsidie hangt af van een aantal factoren zoals je inkomen, bezit, leeftijd, inkomen van je partner, afhankelijke familieleden, etc. Je huur mag niet hoger zijn dan € 710,68 per maand. Voor meer informatie ga naar de website van de Belastingdienst 

Voor meer informatie over huursubsidies:

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: