Een dokter nodig

Hoe krijg je medische hulp

Een dokter nodig

Met een zorgverzekering krijg je zorg van bijna alle artsen in Oostenrijk en ben je verzekerd voor een behandeling in geval van ziekte en ongevallen. Door je verzekeringspas te laten zien ben je verzekerd van goede zorg.

Het is aan te raden om een afspraak te maken (Termin), omdat wachtlijsten erg lang kunnen zijn. Als je dringend hulp nodig hebt, dan ga je zonder afspraak gedurende kantooruren, maar verwacht wel te wachten. Anders moet je waarschijnlijk meerdere dagen of zelfs weken wachten, zeker een tandarts of specialist. Ook met een afspraak zul je waarschijnlijk moeten wachten. Normale operatie tijden en afspraken kunnen verschillen, maar meestal zijn deze elke ochtend en soms in de namiddag. Sommige operaties vinden plaats op zaterdag en zondag. Gedurende vakanties hebben de meeste artsen vervangers.

Vergeet niet je verzekeringspas

Om een arts te zien moet je een verzekeringspas hebben (Krankenschein). Pasjes zijn bij je verzekeringsfonds te krijgen. Er zijn verschillende verzekeringsbewijzen voor algemene artsen, specialisten of tandartsen. Er moet een bedrag van €3,63 betaalt worden per pas door de verzekerde. In sommige Oostenrijkse districten is er een limiet aan pasjes per kwartaal. Er zijn een aantal vrijstellingen, waardoor verzekerde geen kosten hoeven te betalen voor pasjes of medicijnen, voor kinderen en vrijgestelde personen. Houdt er rekening mee dat pasjes van reisverzekeringen, ongebruikte, gecorrigeerde pasjes niet geschikt zijn. Wanneer je op zoek bent naar een arts wees er dan van bewust dat alleen degenen die een contract hebben met het ziekenfonds gratis een dokter kunnen bezoeken. Sommige artsen behandelen alleen particulier verzekerde. Als je een staatsverzekering hebt controleer dan goed of je bij een arts terecht kan voordat je een afspraak maakt. Artsen die betalingen accepteren door de staat meestal bekend als ¨Kassenarzt¨ of ¨Alle Kassen¨. Als je wordt behandeld door iemand anders dan een ¨Kassenarzt¨, dan zullen de kosten niet worden vergoed door de staatverzekering.

Wat te doen in een noodgeval

In noodgevallen hoef je geen zorgen te maken, hier kun je direct naar de dichtstbijzijnde eerste hulp. Volgens de Oostenrijkse wetgeving, is elke gezondheidsorganisatie, openbaar of privé, verplicht om patiënten in een noodsituatie te behandelen, ongeacht hun de status van je verzekering. Achteraf is het wel mogelijk dat er rekening wordt gestuurd voor de uitgevoerde diensten, dus denk niet dat je alles gratis krijgt.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: