Inschrijven

Wanneer heb je recht op een verzekering

Inschrijven

Wanneer je werk hebt word je automatisch ingeschreven in het zorgsysteem. Zonder werk moet je hiervoor apart betalen. Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent.

Binnen zeven dagen na de eerste werkdag moeten werknemers en zelfstandige ondernemers ingeschreven staan in een van de verzekeringsprogramma’s van de sociale verzekeringen. De werknemers ontvangen hierna een groene verzekeringspas (Sozialversicherungskarte) waar je verzekeringsnummer en geboortedatum op staan vermeld. Het is aan te raden om deze pas ten allen tijden bij je te dragen.

Er zijn twee manieren om je in te schrijven:

  • Als je een werknemer bent, dan is het vrij gemakkelijk, omdat je werkgever verplicht is je in te schrijven in het regionale verzekeringsfonds (Gebietskrankenkasse).
  • Als je een zelfstandige ondernemer bent, dan moet je jezelf inschrijven bij de sociale verzekering van die sector waar je werkzaam bent – Sozialversicherung der gewerblichen Wirtschaft.

Personen ten laste

De familie van een werknemer (partner en kinderen) zijn ook verzekerd bij de sociale verzekering. Wanneer je een zelfstandige bent, dan moet je een extra verzekering afsluiten die de leden van familie dekken.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: