Duits leren

Hoe de taal efficiënt onder de knie te krijgen

Duits leren

Een nieuwe taal leren is lastig voor de meeste van ons en Duits is zeker niet de makkelijkste om mee te beginnen. Er zijn wel manieren om hem zo efficiënt mogelijk te gaan begrijpen, van boeken tot video´s en zelfs online cursussen.

Ondanks leuzen als “leer Duits in 30 dagen”, zijn er geen echte korte routes naar een vloeiend Duits. De snelste manier wordt beïnvloed door een aantal factoren, welke we hieronder voor je op een rijtje zetten.

Het begint bij jou!

De beste tip blijft altijd hetzelfde: gebruik de taal; lees boeken, kranten etc. luister naar de taal via de radio en spreek het met iemand. Des te meer je bezig bent met het Duits en niet met je eigen of andere taal, des te sneller alles zal gaan. Het leren van rijtjes is goed, maar de praktische ervaring is vele malen beter.

Televisie kijken is een erg goede manier om de taal te leren, je hoort de mensen op een natuurlijke manier (snel) praten. Wanneer je kijkt en luistert, merk je dat je woorden en zinnen gaat herkennen die je dan zelf ook gaat gebruiken. Je zal verbaast staan van hoeveel je op deze “vrij onsaaie” manier eigenlijk leert.

Taalcursussen

Om te beginnen nemen vele immigranten een taalcursus. De informatie over waar deze te vinden zijn kom je tegen op het internet, universiteiten en in het stadshuis. In sommige steden kan je op een Volkshochschule, een hogeschool een cursus volgen, of aan een cultureel instituut. De commerciële talenscholen kunnen in de gouden gids worden gevonden onder de kop Sprachschulen (taalscholen) of via het internet.

Wanneer je een beslissing moet nemen tussen meerdere aanbiedingen, is de prijs vaak geen goede aanwijzing om je besluit te nemen. Let op het aantal lesuren en het aantal mensen per klas.

De intensieve cursussen zijn een goed begin, en geven je snel een basisniveau. Een aanrader om een hoger niveau te verkrijgen zijn in de meeste gevallen een langere, meerdere maanden durende cursus.

Voor groepen immigranten zijn de talencursussen vaak door de overheid gesubsidieerd en daarom goedkoper dan individueel een cursus aanvragen. Inwoners van de EU, mensen die komen werken in Duitsland en de mensen die van hun inkomen afhankelijk zijn kunnen vaak een cursus volgen tegen gereduceerde prijs. De talenscholen zelf bezitten meestal de beste informatie hierover.

Privé-les

Wanneer je snel en op een persoonlijke manier een goede kennis van de Duitse taal wilt verkrijgen, is een privé-les een optie. Afhankelijk van de docent, kan dit een zeer leerzame ervaring zijn. De prijs van de lessen begint vaak rond €15/uur.
De lessen worden vaak via een talenschool aangeboden, maar vaak kan het een stuk goedkoper zijn om zelf iemand te vinden die je les wil geven. De kwaliteit zal afhankelijk zijn van de onderwijsvaardigheden van deze persoon. Het belangrijkste is dat je je op je gemak voelt, wanneer dit niet het geval is, besluit je natuurlijk om te wisselen van docent.

Sprachaustausch (taaluitwisseling)

Een taaluitwisseling is een goede manier om gratis een taal te leren. Je biedt iemand die het Duits goed beheerst aan, om hem/haar jouw taal te leren. Tegelijkertijd leert hij/zij jou het Duits. Je kunt een tijdsindeling maken waarin je eerst jouw taal spreekt, en daarna de nieuwe taal, of je geeft alleen antwoord in de voor jou vreemde taal. Op deze manier maak je ook snel nieuwe vrienden, nooit verkeerd. Vaak wordt een kandidaat voor een Sprachaustausch op de talenschool op een bord aangegeven, maar ook via het internet vind je via www.mylanguageexchange.com  vele nieuwe talen op deze manier aangeboden.

Woordenboek

Wanneer je de taal helemaal goed wil leren, kan een investering in een woordenboek vaak flink helpen. Wanneer je al een goed niveau hebt, koop dan een Langenscheidt Wörterbuch, voor een lager niveau is een handwoordenboek, waar de vertaling naar je eigen taal ook instaat vaak ook al voldoende.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: