Universiteit

Bewijs van beheersing Duitse taal verplicht door Oostenrijkse universiteiten

Universiteit

Als een buitenlandse student heb je een bewijs nodig dat je over voldoende kennis van de Duitse taal beschikt om in Oostenrijk te kunnen studeren.

Wat gezien wordt als 'voldoende kennis' hangt van de instelling af. Bijvoorbeeld, een aantal universiteiten accepteren het B2 niveau (Common European Framework of Reference for Languages), terwijl anderen een C1 niveau vereisen. Daarnaast zijn er een aantal universiteiten die je aanvraag ook accepteren met een lager niveau, zolang je maar slaagt voor de pre-study Duitse cursus voordat het studieprogramma van start gaat. Het is belangrijk om de eisen na te kijken bij de specifieke universiteiten.
Wat wordt geaccepteerd als bewijs?

Net als het vereiste niveau, varieert het ook per instituut wanneer het bewijs voldoende is. De meeste universiteiten accepteren de volgende bewijzen.

Diploma Duitse taal

Het certificaat Duits als een buitenlandse taal (DaF) overeenkomend met het vereiste niveau wordt geaccepteerd als voldoende bewijs. In de meeste gevallen mogen deze certificaten niet ouder zijn dan 2 of 3 jaar. Certificaten van de volgende scholen/instituties worden geaccepteerd door de meeste universiteiten:

  • Österreuchisches Sprachdiplim Deutsch (ÖSD)
  • Goethe Institute
  • Telc Deutsch

School diploma

Wanneer je een programma op een school hebt gevolgd waar de hoofdtaal Duits was, of wanneer je op een Oostenrijkse/Duitse internationale school hebt gezeten, dan wordt je diploma van de desbetreffende school geaccepteerd als bewijs van het beheersen van de Duitse taal.

Pre-study Duitse cursussen

Wanneer je Duits nog niet goed genoeg is (level A2/B1, zullen sommige universiteiten als nog je aanmelding kunnen accepteren. In dit geval zullen de universiteiten je vragen om een pre-study Duits te volgen bij de OeAD  in Vienna, Braz or Leoban. Het is noodzakelijk om deze cursus te volgen en het Duitse examen af te ronden voordat het programma aan de universiteit van start gaat.

Spreek je geen Duits?

Wanneer je geen duits spreekt kun je proberen een programma te vinden die in het Engels wordt gegeven. Helaas bieden Oostenrijkse universiteiten niet veel Engelse Bachelor programma's aan, maar er zijn een aantal Master programma's gericht op internationale studenten die worden gegeven in het Engels.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: