10 dingen die je niet wist over Portugal

Het land in het westen van het Iberisch schiereiland.

10 dingen die je niet wist over Portugal

Portugal heeft veel te bieden aan zowel toeristen als expats. De volgende feiten over het minder bekende kleine buurland van Spanje zullen je waarschijnlijk verrassen.

1. Portugal is één van de oudste landen ter wereld.

Sinds het jaar 1279, waarin Portugal en Spanje een vredesovereenkomst ondertekenden, heeft Portugal min of meer dezelfde landgrenzen gehad als tegenwoordig. Het was de eerste wereldmacht en het was vroeger één van de grootste machten, net als rivaal Spanje, met kolonies op ale continenten. Wat grenzen betreft is er sinds 1279 weinig veranderd in Portugal.

2. Lissabon is één van de oudste steden van Europa.

Portugal is niet alleen één van de oudste landen, maar de hoofdstad Lissabon is zelfs de oudste Europese stad na Athene. Men zegt dat het ouder is dan het Romeinse Rijk en dat de stichting ongeveer 400 jaar voor het Romeinse tijdperk plaatsvond.

3. De oudste boekenwinkel van Europa is in Lissabon.

Als je op zoek bent naar de oudste Europese boekenwinkel, ga dan naar Lissabon. De Livraria Bertrand  werd in 1732 geopend aan de Rua Garrett en is er altijd gebleven. Bertrand is één van de grootste boekenwinkelketens geworden, met winkels in Portugal en Spanje. Het is ook een uitgeverij.

4. Portugal heeft één van de oudste universiteiten van Europa.

Meer oude dingen! De Universiteit van Coimbra, een stad in het noordwesten, werd in 1290 gesticht door koning Denis van Portugal. Dit maakt het één van 's werelds oudste universiteiten die nog steeds in gebruik zijn. Ondertussen is de universiteit wel twee keer naar Lissabon en weer terug verplaatst.

5. Portugees is één van de meest gesproken talen.

Portugees is een Romaanse taal, net als Frans, Italiaans en Spaans. Het is één van de zes talen ter wereld die het meeste als moedertaal gesproken wordt. Het wordt gesproken door ongeveer 230 miljoen mensen in meer dan 10 landen, waarvan 9 landen Portugees als officiële taal hebben. Het is tegenwoordig ook één van de meest gebruikte talen op het internet.

6. Portugal is de grootste kurkexporteur ter wereld.

Portugal is de grootste exporteur op het gebied van kurkproducten. Ongeveer de helft van alle gebruikte kurk wereldwijd komt uit dit kleine land op het Iberisch schiereiland. Al eeuwenlang worden de kurk eikenbomen, die zo typisch en karakteristiek zijn voor het Portugese landschap, verbouwd voor hun sponzige schors waarvan de kurk wordt gemaakt. Het meeste wordt gemaakt voor kurkenstoppers maar je kunt ook veel handgemaakte kunst vinden in Portugal.

7. Portugese schoenen zijn overal populair.

Portugal kent een oude traditie van schoenmaken, timmerwerk en straatleggen. Van deze vakmanschappen is het schoenmaken het populairst. Bekendheden zoals Rihanna en Pippa Middleton zijn gespot met Helsar  schoenen. Een grappig detail is dat de Portugese kurk ook veel gebruik wordt voor het maken van schoenen.

8. Port wijn is naar de stad Porto vernoemd en niet naar Portugal.

In tegenstelling tot wat velen denken, de beroemde zoete en vrij sterke “Vinho do Porto ” uit de Douro vallei heeft zijn naam niet aan Portugal te danken, maar aan de stad Porto. Het is zelfs zo dat ook de naam Portugal gerelateerd is aan Porto, aangezien de regio rondom Porto Portucale werd genoemd voordat het een onafhankelijk land was.

9. De nationale muziek van Portugal is fado.

De 2011 door UNESCO  als immaterieel werelderfgoed verklaarde fado is zonder twijfel de nationale muziek van Portugal (vraag het aan een willekeurige Portugees). De naam stamt af van het Latijnse fatum, wat het lot of de bestemming betekent. Het is sterk gelinkt aan saudade: een Portugees woord dat een sterk nostalgisch gevoel verwoordt. Saudade en fado zijn de hoofdthema's in fado teksten.

10. Het traditionele gerecht van Portugal is bacalhau.

Het traditioneel-Portugese gerecht is gezouten en gedroogde kabeljauw, ook wel bacalhau genoemd in het Portugees. Verrassend genoeg kan kabeljauw echter niet veel gevonden worden in de wateren rond Portugal, dat populair is voor verse vis en zeevruchten. Het nationale visgerecht van Portugal kan alleen maar in noordelijke wateren, zoals de Baltische zee, gevonden worden. Naar zeggen kan de vis op 365 verschillende manieren bereid worden, één gerecht voor elke dag van het jaar.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: