Festivals in Portugal

Portugese culturele evenementen

Festivals in Portugal

Portugal staat bekend om zijn vele festivals, met name muziekfestivals, die vooral in de zomer plaatsvinden. Van de zeer bekende Rock in Rio dat elk jaar in Portugal plaatsvindt, tot de Optimus Alive. Er zijn veel festivals om uit te kiezen.

Muziekfestivals

Dit zijn de drie grootste muziekfestivals die plaatsvinden in Portugal in de zomer. Het wereldberoemde Rock in Rio  vindt plaats in Rio de Janeiro, Madrid en Lissabon. elke twee jaar in mei of juni zijn er optredens van Braziliaanse, Portugese en internationale pop- en rockgrootheden in Lissabon. Het volgende evenement is waarschijnlijk in 2016.

Het Vilar de Mouros Festival  is één van de meest bekende en populaire muziekfestivals in Portugal en wordt soms de "Portugese Woodstock" genoemd. Ook dit festival kent een variëteit aan muziekstijlen en artiesten, van Portugese tot internationale grootheden. Het vindt eind juli of begin augustus plaats. Het doel van de organisatie is nobel: alle opbrengsten van het festival gaan naar de bouw van een gebouw voor mensen die lijden aan autisme.

Bekijk deze website  voor meer muziekfestivals in Portugal.

Filmfestival

Elk jaar vindt het internationale filmfestival Fantasporto , ook wel Fantas genoemd, plaats in de stad Porto. Vanaf eind februari tot en met begin maart draaien er commerciële films vanuit de hele wereld met fantasy, science fiction en horror genres. Ongeveer 110.000 filmliefhebbers wonen het jaarlijkse event bij. In 2014 draaiden er 180 films en waren er 20 filmpremieres.

Culturele festivals

Het Agitágueda  kunstfestival is bekend in Portugal, in het bijzonder vanwege één onderdeel van de tentoonstelingen: de honderden gekleurde paraplu's in de straten van Agitágueda. Het culturele festival duurt 23 dagen, waarin lokale artiesten hun werk in de hele stad kunnen tentoonstellen. Met name urban art kan worden gezien, zoals bankjes in het park of pilaren die bewerkt zijn door artiesten. Daarnaast kunnen er diverse concerten worden bijgewoond. Entree is gratis.

Tegen het einde van juli vindt het Festival das Artes  plaats in Coimbra. Het bevat muziek, theater, literatuur en vele andere vormen van kunst die allen tentoongesteld zijn in het openlucht amfitheater Quinta das Lágrimas.

Boom Festival

Het Boom Festival  is een alternatief psychedelische kunst-, muziek- en dansfestival. Het vindt jaarlijks plaats aan het begin van augustus bij het Idanha-a-Nova meer. Het bemoedigt bezoekers om van de Portugese natuur te genieten, zonder deze te beschadigen. Er is uitsluitend toegang tot het festival met een ticket.

Stierenvechten

Ondanks dat stierenvechten wordt gezien als een typisch Spaanse traditie, heeft het ook een geschiedenis in Portugal. In de Portugese variant van stierenvechten, of corrida de touros, wordt het leven van de stier bespaard. Er is een ruiter (cavaleiro) die een gekleurde pijl op de rug van de stier probeert te plaatsen. De acht ongewapende en amateur forcados helpen de cavaleiro om de pijl te plaatsen. Er is ook nog de bandarilheiro, die net als een Spaanse torero met het stier speelt met een rode doek, maar deze heeft geen zwaard en doodt de stier niet aan het einde van de corrida. De stierenvechten worden vanaf Pasen tot oktober gehouden in veel steden, zoals Santarém, Samora, Leiria en Évora.

Bezoek deze website  voor meer festivals.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: