Inleiding

Een overzicht van gezondheidszorg in Portugal

Inleiding

Een van de belangrijkste aspecten van wonen in Portugal (of ergens anders) is een goede gezondheid onderhouden.

De kwaliteit van gezondheidszorg in Portugal is over het algemeen goed (hoewel variabel) en is in de laatste jaren aanzienlijk verbeterd, hoewel ze niet voldoet aan de hoge standaarden die vanzelfsprekend zijn in Noord-Amerika en Noord-Europa.

Er zijn veel Engelstalige en buitenlandse dokters in vakantieoorden en grote steden, hoewel ziekenhuisfaciliteiten beperkt zijn in sommige landelijke gebieden. Verzorging en bijstand na een opname in het ziekenhuis zijn ondermaats aan de standaarden van de meeste Noord- Europese landen en Noord-Amerika, en uitgaven aan preventie liggen relatief laag.

De kosten van gezondheidszorg per capita in Portugal liggen lager dan het gemiddelde in de EU en het land spendeert een relatief laag percentage van het BBP aan gezondheid, hoewel dit de laatste jaren is verbeterd (7.8% in 2000). Openbare en privé gezondheidszorg worden naast elkaar beoefend in Portugal en vullen elkaar aan, hoewel openbare gezondheidszorg faciliteiten beperkt zijn op sommige plaatsen.

Portugal heeft een openbaar gezondheidszorgsysteem, dat gezondheidszorg gratis of voor een lage kost aanbiedt aan zij die bijdragen aan de Portugese sociale zekerheid (segurança social), plus hun families en bejaarden (die van de EU-landen inbegrepen). Er zijn subsidies voor voorschriften voor leden die ouder zijn dan 65 en kosten van 40% tot 100% voor niet essentiële geneeskunde plus aanzienlijke bijdragen voor vele diensten zoals brillen, kunstgebitten, tandarts- en kuurbehandelingen, etc.

Als je niet kwalificeert voor de openbare gezondheidszorg, is het belangrijk om privé gezondheidszorg te hebben (eigenlijk, meestal krijg je geen verblijfsvergunning zonder). Dit is meestal aan te raden in elk geval waarin je je het kan veroorloven, door de ontoereikendheid van het openbare gezondheidssysteem (welke zoals de meeste, niet genoeg fondsen hebben) en de lange wachtlijsten voor afspraken met specialisten en niet dringende operaties in vele gebieden. Bezoekers aan Portugal zorgen best voor een vakantieverzekering als ze niet gedekt zijn door een wederzijdse overeenkomst.

Gezondheidscentra

Er zijn gezondheidscentra (centros de saúde) van de staat in de meeste gebieden (meestal open van 8u tot 20u) die kleine problemen behandelen en waar het gemakkelijker is om onmiddellijk een noodbehandeling te krijgen dan in een openbaar ziekenhuis. Er zijn noodziekenhuizen in de grote steden en privé ziekenhuizen in grote steden en vakantieoorden die 24u open zijn.

Apotheken

Er zijn Portugese en buitenlandse dokters aanwezig in vakantieoorden en grote steden, velen van hen zetten advertenties in plaatselijke expat pers. Je kan gratis advies krijgen voor kleine kwaaltjes bij apothekers (farmácias), die open zijn van 9u tot 13u en 15u tot 19u van maandag tot vrijdag en van 9u tot 13u op zaterdag.

Er is normaal gezien een apotheker van dienst (farmácia de serviço) open buiten de normale kantooruren. Een lijst van apothekers van dienst wordt uitgehangen aan de ramen van apotheken en aangekondigd in de plaatselijke pers (je kan ook telefoneren naar 118 en vragen naar de naam van de plaatselijke apotheek van dienst.

Gezonde mensen

De Portugezen horen bij de gezondste mensen ter wereld en hebben een van de hoogste levensverwachtingen in de EU. Het land had ooit echet een van de hoogste sterftecijfers in West-Europa, hoewel dit aanzienlijk gedaald is de laatste jaren omdat medische faciliteiten verbeterd zijn.

De frequentie van hartziekten in Portugal is bij de laagste ter wereld, wat vooral komt door hun dieet (veel look, olijfolie en rode wijn), alsook de frequentie van kanker. Het land heeft echter een hoog aantal van problemen die toe te wijten zijn aan roken (het percentage van rokers is een van de hoogste van de EU)

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: