Privé ziekteverzekering

Privé gezondheidszorg in Portugal

Privé ziekteverzekering

Als je niet gedekt bent door de Portugese sociale zekerheid is het best om privé verzekering af te sluiten.

Het is aan te raden om verzekerd te zijn door een bedrijf dat grote medische rekeningen onmiddellijk betaalt. De meeste privé verzekeringspolissen betalen niet voor huisdokterkosten of medicatie die niet in een ziekenhuis voorzien is of als er een teveel is, zijnde het equivalent van ongeveer €75, wat vaak de kost van de behandeling overstijgt. De meeste zullen echter wel 100% van specialistenkosten en ziekenhuisbehandelingen betalen in de beste Portugese ziekenhuizen.

De kost van een uitgebreide privéverzekering bij een Portugees bedrijf varieert aanzienlijk en kan heel duur zijn, hoewel jonge families over het algemeen een uitgebreide dekking krijgen tegen concurrerende prijzen.

Noteer dat Portugese bedrijven meestal enkel ziekteverzekering bieden voor mensen die jonger zijn dan 55. Als je ouder bent zal je verzekering van een buitenlands bedrijf moeten zoeken. Over het algemeen, hoe hoger de premie, hoe meer keuze je hebt wat betreft dokters, specialisten en ziekenhuizen.

Je vermijdt best een bedrijf dat zich het recht toekent om uw polis stop te zetten als je een bepaalde leeftijd bereikt, bijvoorbeeld 65 of 70, of waar de premies stijgen naarmate u ouder word, want een nieuwe polis zoeken als u 65 of ouder bent aan een redelijke premie is moeilijk. Als je al privé ziekteverzekering hebt in een ander land, kan je die misschien uitbreiden zodat die je in Portugal dekt.

Wisselen van werkgever of verzekeringsmaatschappij

Wanneer je van werkgever verandert of Portugal verlaat, moet je er zeker van zijn dat je ziekteverzekering doorloopt. Als jij en je familie gedekt zijn door een bedrijfsverzekering, zal je verzekering waarschijnlijk stoppen na je laatste dag werk. Als je van plan bent om van verzekeringsmaatschappij te veranderen, moet je er zeker van zijn dat belangrijke voordelen niet verloren gaan, bijvoorbeeld dat bestaande medische condities meestal niet gedekt worden door een nieuwe verzekeraar. Wanneer je verandert van verzekeringsmaatschappij, is het slim om je oude maatschappij hiervan op de hoogte te brengen als je nog onbetaalde rekeningen hebt waarvoor zij verantwoordelijk zijn.

Ziekteverzekering voor bezoekers

Bezoekers die korte perioden in Portugal (bijvoorbeeld een maand) verblijven hebben best een verzekeringspolis voor hun reis, tenzij ze gedekt zijn door een internationale gezondheidspolis. Als je van plan bent om 6 maanden in Portugal te blijven, neem je best ofwel een reis-, speciale lang verblijf- of internationale gezondheidspolis, wat je zou moeten dekken in je thuisland en wanneer je reist naar andere landen.

Weet dat premies aanzienlijk variëren en het belangrijk is om rond te kijken. De meeste internationale gezondheidspremies omvatten repatriatie of evacuatie (hoewel dit optioneel kan zijn), wat soms ook transport (via de lucht) kan bevatten van het lichaam van iemand die in het buitenland sterft en thuis begraven wil worden. Houd er rekening meer dat een internationale polis meestal ook toelaat dat je niet-dringende behandelingen in het land van je keuze laat doen.

De meeste internationale verzekeringskantoren bieden gezondheidspolissen voor verschillende gebieden, bijvoorbeeld Europa, wereldwijd zonder Noord-Amerika, en wereldwijd met Noord-Amerika inbegrepen. De meeste bedrijven bieden ook verschillende niveaus van dekking, bijvoorbeeld basis, standaard, uitgebreid en prestige.

Er is altijd een jaarlijkse limiet op het totaal aantal van de medische kosten, welke ten minste €350,000 moeten zijn (hoewel velen dekking bieden tot €1.1m of meer) en sommige bedrijven beperken ook de kosten voor specifieke behandelingen of zorg zoals specialisten kosten, operaties en ziekenhuisaccommodatie. Een medisch onderzoek is meestal niet vereist voor internationale gezondheidspolissen, hoewel reeds bestaande problemen uitgesloten worden voor een periode, van bijvoorbeeld 1 of 2 jaar.

Claims worden normaal gezien geregeld in alle belangrijke valuta en grote claims worden meestal onmiddellijk door verzekeringsmaatschappijen geregeld (hoewel je keuze van ziekenhuizen beperkt kan zijn). Controleer of een maatschappij grote rekeningen onmiddellijk wil vereffenen, want als je verplicht bent om rekeningen te betalen en een vergoeding te vragen van een maatschappij kan het enkele maanden duren voor je je geld ontvangt (sommige maatschappijen betalen traag).

Het is meestal niet nodig om rekeningen in je eigen taal te vertalen, hoewel je best navraagt op je maatschappij dit wil. De meeste internationale maatschappijen verschaffen telefonische noodassistentie.

De kost van internationale ziekteverzekering varieert aanzienlijk volgens je leeftijd en de breedte van de dekking. Noteer dat bij de meeste internationale polissen, je moet inschrijven voor je een bepaalde leeftijd bereikt, bijvoorbeeld tussen 60 en 80 afhankelijk van de maatschappij, om de garantie van continue zorg te krijgen in je latere jaren.

Premies kunnen soms maandelijks betaald worden, per kwartaal of jaarlijks, hoewel sommige maatschappijen aandringen op jaarlijkse betaling op voorhand. Wanneer je polissen vergelijkt, controleer dan zorgvuldig de breedte van de dekking en kijk wat er precies is inbegrepen en niet inbegrepen (vaak is dit enkel in de kleine letters aangeduid), naast de premies en toeslagen.

In sommige landen, worden de verhoging van de premie gelimiteerd door de wet, hoewel dit misschien enkel van toepassing is in het land waar een maatschappij is geregistreerd en nog voor buitenlandse polissen. Hoewel er een groot verschil kan zijn in de premies, krijg je meestal waarvoor je betaalt en kan je de premie aanpassen aan je wensen.

De belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen zijn: biedt de polis de dekking die ik wil en is dat een goede prijs-kwaliteitverhouding? Als je in goede gezondheid bent en je kan betalen voor je eigen poliklinische behandeling, zoals bezoeken aan de huisarts en voorschriften, dan is de beste polis een die enkel specialisten en ziekenhuisbehandelingen denkt.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: