Onderzoek

Wat je moet controleren

Onderzoek

Opgepast! Voor vele buitenlanders, is een zaak starten in Portugal een van de snelste manieren om failliet te gaan.

Eigenlijk, het overgrote deel van buitenlanders die een zaak openen in Portugal zouden beter hun geld in loterijbiljetten te investeren, waar ze ten minste een kans hebben om hun investering terug te krijgen! Vele ondernemers verlaten Portugal met letterlijk enkel hun kleren, omdat ze de feiten van het Portugese zakenleven op de harde manier geleerd hebben.

Als je niet bereid bent om de markt grondig te onderzoeken en professioneel zakelijk en juridisch advies in te winnen, denk je er beter niet over om een zaak te beginnen in Portugal (of ergens anders).

De sleutel om een zaak succesvol te starten of kopen is grondig onderzoek, onderzoek en nog meer onderzoek (plus innovatie, prijs-kwaliteit en diensten). Het is een absolute must om het niveau van de concurrentie in de omgeving te bekijken. Houd er rekening mee dat wanneer er weinig concurrentie is, er misschien niet voldoende activiteit is om nog een concurrent te onderhouden.

De verzadiging van handel en diensten komt veel voor in Portugal, vooral in vakantieoorden waar er een overvloed aan bars, cafés, restaurants en detailhandelszaken zijn voor de toeristen. Je kansen om te leven van een bar, restaurant of detailhandel in een vakantieoord zijn bijna nihil, want er is gewoonweg teveel concurrentie en te weinig klanten.

Sommige buitenlanders (bijvoorbeeld eigenaars van bars en restaurants) zullen bijna alles doen om de klanten van hun concurrentie te lokken, zelfs hun prijzen verlagen tot onder de aankoopprijs. In de winter kan je misschien het geluk hebben van €100 per dag te verdienen in een bar en dat is vaak niet genoeg om de kosten te dekken! De Portugezen overleven omdat zij waarschijnlijk eigenaar zijn van hun gebouw, lage overheads hebben en goedkoop leven.

Als je overtuigd bent dat je hebt wat er voor nodig is, ga dan niet te overhaast te werk door alles in je thuisland te verkopen, maar huur een woning in Portugal en spendeer eerst wat tijd aan onderzoek voor je de sprong waagt. Je kunt ook best je gebouw leasen (toch in het begin), in plaats van het onmiddellijk te kopen. Echter, voor je dit doet is het belangrijk dat je al je rechten begrijpt in verband met toekomstige huurstijgingen en de vernieuwing en stopzetting van je lease.

Veel buitenlanders starten zomaar een zaak in Portugal met weinig kennis van zaken of geld en geen kennis van het Portugees. Zij vragen gewoon om problemen. Het is jammer (maar komt veel voor) om nieuwelingen de hele dag te zien werken om de kost te verdienen met een bedrijf dat gedoemd is om te mislukken. Houd er rekening mee dat wanneer een koppel samen een zaak opstart, het een ondraaglijke sleur kan brengen in hun relatie en vele huwelijken sneuvelen onder de druk.

Verdere informatie

De meeste internationale boekhouders hebben kantoren in Lissabon en zijn een grote bron van informatie (in het Engels en andere talen) over onderwerpen zoals het opstarten van een bedrijf, bedrijfswetten, bedrijfsbelastingen en sociale zekerheid. Price Waterhouse geeft een nuttig boek uit, Doing Business in Portugal, wat ongeveer US$40 kost en online kan besteld worden (www.pwcglobal.com ).

Rijkdom waarschuwing

Wat mensen je ook zeggen, zelfstandig zijn is niet gemakkelijk en er is veel hard werk nodig (zelfstandigen werken meestal langere uren dan hun werknemers); een omvangrijke investering en voldoende werkmiddelen (onder-financiering is de grootste oorzaak van faillissementen); goede organisatie (bijvoorbeeld boekhouding en planning); voortreffelijke relaties met cliënten; en een beetje geluk (hoewel over het algemeen geldt dat hoe meer je werkt, hoe meer ‘geluk’ je zal hebben). Laat je niet verleiden tot een ontspannen leven in Portugal. Als je succes wilt in je beroepsleven zal je er niet van kunnen genieten.

Desondanks, hoewel er vele mislukkingen zijn voor elk succesverhaal, zijn er toch veel buitenlanders die succesvolle zaken hebben in Portugal. Zij die het maken, doen dat na uitgebreid marktonderzoek, verstandige investeringen, voortreffelijke relaties met de cliënten en het belangrijkste, met veel hard werk.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: