Zelfstandigen

Voor jezelf werken in Portugal

Zelfstandigen

Vele mensen worden zelfstandige of starten een zaak om hun brood te verdienen, hoewel dit toch vele valkuilen heeft voor een beginneling.

De meeste buitenlanders doen niet voldoende huiswerk voor ze naar Portugal verhuizen. In plaats van te hopen op het beste, plan je beter het worst case scenario en heb je best een noodplan en voldoende financiële middelen om het te redden tot je gevestigd bent (dit geldt ook voor werknemers).

Als je van plan bent om een zaak te starten in Portugal, moet je ook vechten met de befaamde bureaucratie (veel succes/ ¡boa sorte!). Houd er rekening mee dat het moeilijk is voor niet-EU-burgers om een verblijfsvergunning te krijgen om zelfstandige te worden in Portugal.

Zelfstandig zijn

Als je een EU-burger bent of een permanente inwoner met een verblijfsvergunning (autorização de residência), kun je als zelfstandige of zelfstandig ondernemer werken in Portugal.

Als je zelfstandig wil zijn in een beroep in Portugal, moet je bepaalde wettelijke vereisten vervullen en registreren bij de gepaste organisatie, wanneer toepasbaar. Volgens de Portugese wet kan het zijn dat een zelfstandige een officiële status nodig heeft en het kan illegaal zijn om gewoon een bord op te hangen en een zaak te starten.

Leden van sommige beroepen moeten professionele kwalificaties en certificaten bezitten die in Portugal erkend worden en zijn meestal vereist om een schriftelijk examen in het Portugees af te leggen. Voor bepaalde beroepen, zoals rechtspraak, is het ongewoon dat men toestaat dat je in Portugal het beroep uitoefent zonder Portugese kwalificaties.

Als zelfstandige heb je niet de bescherming van beperkte aansprakelijkheid als je bedrijf niet slaagt, hoewel er bepaalde belastingvoordelen zijn. Het kan voordelig zijn om als een beperkt aansprakelijk bedrijf zoals Sociedade por Quotas (Lda) te handelen.

Verkrijg professioneel advies voor je beslist om als zelfstandige te handelen of een bedrijf te starten, want het heeft verregaande gevolgen voor de sociale zekerheid en BTW (IVA) en iedereen met een inkomen in Portugal heeft een buitenlands identificatienummer nodig (numero de contribuinte) dat je bij je belastingkantoor (finanças) kan verkrijgen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: