Portugees leren

Waar kan je in Portugal de taal leren?

Portugees leren

De meeste mensen kunnen zichzelf veel leren door het gebruik van boeken, video’s en zelfs cursussen via de computer.

Zelfs de beste studenten hebben echter hulp nodig. Portugees aanleren wordt veel gedaan en er zijn lessen bij taalscholen; hogescholen en universiteiten; privé en internationale scholen; buitenlandse en internationale organisaties; lokale verenigingen en clubs; de kamer van koophandel en gemeentehuizen; en privé lessen. De lessen gaan van taalcursussen voor volledige beginners, tot speciale zakelijke of culturele cursussen, tot universiteitsniveau seminaries die leiden tot erkende diploma's.

De meeste Portugese universiteiten geven het hele jaar door taalcursussen, ook gedurende de zomer. Deze zijn meestal goedkoper dan talenscholen, hoewel de groepen misschien groter zijn. Als je al wat Portugees spreekt, maar een gesprekspartner nodig hebt, kun je je misschien inschrijven in een kunstcursus bij een plaatselijk instituut of club.

Taalscholen

Er zijn taalscholen in alle Portugese steden en grote dorpen. De meeste bieden een reeks van lessen volgens je huidige niveau, hoeveel uren je per uur wenst te studeren, hoeveel je geld je wilt spenderen en hoe snel je wilt leren. Cursussen zijn gewoonlijk open voor iedereen die ouder is dan 18 en sommigen aanvaarden ook studenten vanaf 14 jaar. Lessen worden beoordeeld volgens de kennis, bijvoorbeeld beginner, middelmatig of geavanceerd, en duren meestel een 2 tot 16 weken. Alle scholen bieden gratis testen en een gratis introductieles.

Verwacht niet dat je een vlotte spreker zal worden op een korte tijd tenzij je echt goed bent in het leren van talen of al een goede beheersing van het Portugees hebt. Tenzij je echt genoodzaakt bent om het snel te leren, is het meestal beter om je lessen over een langere periode te spreiden. Echter, bindt jezelf niet aan een lange cursus of studie, vooral een dure, vooraleer je zeker bent dat het de juiste cursus is voor jou. Cursussen vallen meestal in één van de volgende categorieën.

Categorie

Aantal uren per week

Uitgebreid

4-10

Intensief

15-20

Totale onderdompeling

20-40+

Sommige scholen bieden gecombineerde cursussen waar taalstudie gecombineerd wordt met optionele vakken zoals zakelijk Portugees; Portugese kunst en cultuur; lezen en bespreken van een dagelijkse krant; gesprek; Portugese geschiedenis; en tradities en folklore. Sommige scholen combineren de taalcursussen met een reeks van sociale en sportieve activiteiten zoals tennis of golf.

De meest voorkomende taalcursussen in Portugal zijn intensieve cursussen die 4 uur les per dag omvatten van maandag tot vrijdag (20 uur per week). De kost van een intensieve cursus is meestal betaalbaar, bijvoorbeeld een intensieve cursus van 4 weken kan €400 kosten. De hoogste bedragen worden in de zomer gerekend, vooral in juli en augustus.

Commerciële cursussen zijn meestal intensiever en duurder, bijvoorbeeld €550 voor 2 weken en een totaal van 60 uur les. Cursussen die accommodatie voorzien bieden vaak een goede waarde en sommige scholen regelen verblijven bij een Portugese familie (vol- of halfpension) of voorzien een appartement of accommodatie.

Accommodatie bij een gastgezin kost meestal €100 tot 150 per week voor halfpension. Voor degenenen waar geld geen probleem is (hopelijk jouw werkgever!), zijn er een aantal totale onderdompeling cursussen waar er 8 uur per dag, 5 dagen per week wordt gestudeerd. Welke cursus je ook kiest, het is best om even rond te kijken want de kosten variëren aanzienlijk.

Privé lessen

Je kunt verkiezen om privé lessen te krijgen, wat een snellere maar duurdere manier is om Portugees te leren. Het grote voordeel is dat je op je eigen tempo kan leren en niet wordt achtergehouden door trage studenten of voortgetrokken wordt door het genie van de klas.

Een andere manier om Portugees te leren is om een Portugese partner te vinden die jouw taal wil leren via een uitwisseling (intercâmbio). Partners komen regelmatig samen waarbij de helft van de tijd in het Portugees gesproken wordt en de andere helft in jouw taal.

Je kunt naar een privé leraar of partner zoeken in lokale kranten, op uithangborden (in shopping centra, supermarkten, universiteiten, clubs etc.), en via je echtgeno(o)t(e) en collega’s als zij iemand kunnen aanbevelen.

Leraars adverteren vaak in Engelstalige publicaties in Portugal. Lessen kosten van ongeveer €10 per uur bij een school en €15 per uur voor een ervaren privé leraar.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: