Met pensioen gaan in Portugal

Welke papieren heb ik nodig?

Met pensioen gaan in Portugal

De meeste buitenlanders die plannen om in Portugal met pensioen te gaan hoeven niet langer een verblijfsvergunning (visto para residência) aan te vragen bij het Portugese consulaat voor hun vertrek.

EU-burgers kunnen als bezoeker naar Portugal gaan en er tot 180 dagen blijven. Na 90 dagen moet men echter een verlenging aanvragen om nog 90 dagen als bezoeker te mogen blijven, of een verblijfsvergunning aanvragen (autorização de residência).

Niet-EU-inwoners - Vooral die van de VSA kunnen als toerist toekomen en tot 90 dagen blijven. Na die periode moeten ze een afspraak maken met de SEF (Serviço de Estrangeiros e Fronteiras ) en een verlenging vragen voor hun verblijf of een aanvraag indienen om inwoner te worden.

Alle werkloze inwoners moeten bewijs leveren dat ze voldoende inkomen of financiële middelen hebben om in Portugal te wonen zonder te werken. Een Portugees bankafschrift dat een balans van ongeveer €3,000 aantoont of een brief van een Portugese bank waarin staat dat je regelmatig geld op de rekening importeert is normaal gezien voldoende.

Niet EU-burgers moeten een kopie van hun bankafschriften voorleggen, en indien ze getrouwd zijn, een verklaring van de echtgenoot waarin staat dat hij zijn echtgenote onderhoudt (of van de vrouw als zij de kostwinner is).

Het minimum inkomen dat EU-burgers nodig hebben is ongeveer gelijk (er is geen officieel cijfer) aan dat van het Portugese minimumloon, wat €348.01 per maand was in 2001, of het bedrag dat Portugal geeft aan zijn inwoners die leven van de sociale zekerheid. Hopelijk ligt je inkomen veel hoger dan dit, anders zal je het moeilijk hebben om te overleven! Als je inkomen vast ligt, moet je er rekening mee houden dat het kan overschaduwd worden door stijgingen in de kost van leven.

EU-burgers die een pensioen van de staat krijgen hebben recht op gesubsidieerde gezondheidszorg in Portugal met inbegrepen gratis noodhulp. Als je een pensioen krijgt van de staat moet je kunnen aantonen dat je je pensioen laat storten op een Portugese rekening en een E212 formulier voorleggen bij het regionaal kantoor van de Portugese sociale zekerheid (Centro Regional de Segurança Social). Als je geen pensioen van de staat krijgt of een niet EU-burger bent is een privé medische verzekering noodzakelijk.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: