Huren in Portugal

Lange en korte termijn

Huren in Portugal

Als je een eigendom wilt huren voor een paar maanden, bijvoorbeeld 3 tot 6 maanden, is het best om niet te huren zonder iets te zien. Het is beter om voor 1 of 2 weken iets te huren om jezelf de tijd te geven om iets te zoeken op lange termijn.

Eigendommen die te huur aangeboden worden kan je vinden in lokale kranten en magazines (je kan daar ook zelf een 'gezocht' advertentie plaatsen), vooral Engelse publicaties. Je kan deze ook vinden via advertenties in vele andere landen.

Makelaars in Portugal bieden huurwoningen aan op zowel korte als lange termijn, en projectontwikkelaars kunnen ook eigendommen verhuren aan mogelijke kopers. Een huurovereenkomst (contrato de arrendamento) is noodzakelijk als je iets huurt in Portugal, zowel op lange als op korte termijn.

Huren op lange termijn

Portugal heeft geen bloeiende lange termijn (6 maanden of langer) markt van huurwoningen in vakantieoorden, waar het gebruikelijker is om eigendommen te kopen, hoewel er voldoende keuze is om op lange termijn iets te huren in de meeste regio's, van studio's tot luxueuze villa's met een privé zwembad.

De meeste eigendommen in vakantieoorden worden gemeubileerd (mobiliado) verhuurd, voor lange of korte termijn, en ongemeubileerde (desmobiliado, sem mobília) eigendommen op lange termijn zijn moeilijk te vinden. Aan de ander kant, in grote steden worden lange termijn huurwoningen vaak ongemeubileerd verhuurd en zijn gemeubileerde eigendommen moeilijk te vinden.

Huurprijzen variëren algemeen volgens de grootte (aantal slaapkamers), kwaliteit, leeftijd en faciliteiten die het eigendom biedt. De factor die de huurprijs echter het meest beïnvloedt is de regio, stad of dorp en de onmiddellijke omgeving.

Lange termijn huurwoningen hebben een goede waarde in vakantieoorden buiten het zomerseizoen (wanneer ze zeldzaam zijn), als het mogelijk is om een eigendom te huren tijdens het hele winterseizoen.

Huurwoningen voor 1 jaar of meer zijn moeilijk te vinden in de Algarve en zijn over het algemeen heel duur. In grote steden zijn de huurprijzen hoog (in vergelijking met de salarissen) en contracten worden normaal gezien voor 1 jaar gesloten en zijn verlengbaar door wederzijdse overeenkomst tussen de huisbaas en de huurder.

De Portugese wet is grotendeels in het voordeel van de huurder en dit is een schrikmiddel voor huisbazen die angst hebben om niet van een huurder af te geraken als het contract ten einde loopt. Voor lange termijn huren zijn er meestal geen kosten zoals gas en elektriciteit (of verwarming) inbegrepen.

Huren op korte termijn

Korte termijn huurwoningen zijn meestal gemeubileerd en zijn meestal voor vakantiewoningen bedoeld voor enkele weken of maanden. Een kortetermijn- of tijdelijk contract is noodzakelijk, maar biedt huurders minder rechten dan een langetermijncontract. Er is een overvloed aan zelf-catering eigendommen te huur in Portugal, waaronder appartementen, huisjes, boerderijen, herenhuizen en villa's.

Huurprijzen voor korte termijn zijn veel hoger dan voor lange termijn, vooral in populaire vakantieoorden waar vele eigendommen verhuurd worden als zelf-catering. Echter, veel makelaars verhuren zelf-catering eigendommen in vakantieoorden aan grote prijsverminderingen tijdens het laagseizoen, wat soms duurt van oktober tot april.

De huurprijs voor een gemeubileerd appartement met 1 of 2 slaapkamers is ongeveer €600 tot €900 per maand voor een minimum van 1 of 2 maanden huren. De huur wordt normaal gezien 1 maand op voorhand betaald met als voorschot 1 maand huur. Huurwoningen van minder dan 1 maand zijn duurder, ongeveer €300 tot €450 per week voor een appartement met 2 slaapkamers in het laagseizoen, wat neerkomt op ongeveer de helft van de huur van in het hoogseizoen.

Vele hotels en jeugdherbergen bieden ook speciale tarieven aan voor lange verblijven gedurende het laagseizoen. Echter, wanneer de huurperiode de maanden juli en augustus bevat, is de huurprijs torenhoog (de Algarve is een van Europa's duurste regio's om een vakantiehuis te huren).

Standaarden variëren aanzienlijk, van bouwvallige slecht uitgeruste appartementen tot luxe villa's met ieder modern gemak. Ga zeker na of een eigendom volledig is uitgerust (en dit moet betekenen wat je wil dat het betekent) en of het verwarming heeft als je van plan bent om in de winter te huren. Huurwoningen kunnen gevonden worden door eigenaars te contacteren die advertenties in verschillende publicaties plaatsen en door makelaars in de meeste regio's van Portugal. Velen van hen hebben ook korte termijn huurwoningen in de aanbieding.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: