Toegang tot de Spaanse gezondheidszorg

Hoe dekt u uw medische kosten in Spanje

Toegang tot de Spaanse gezondheidszorg

Als buitenlander, kun je zowel gebruik maken van het openbare als het particuliere gezondheidszorgsysteem.

Openbare gezondheidszorg

Buitenlandse werknemers die voor Spaanse bedrijven weken, of buitenlanders die zelfstandig aan het werk zijn in Spanje moeten gewoonlijk bijdragen aan de Spaanse sociale voorzieningen (Seguridad Social). Die bijdragen geven jouw en je familie het recht op gratis of gesubsidieerde medische zorg, onder de zelfde voorwaarden als die voor Spanjaarden.

Nadat je jezelf bij de Seguridad Social hebt geregistreerd, zul je een registratiekaart (cartilla de la seguridad social of tarjeta sanitaria) ontvangen, gewoonlijk per post rond 4-8 later weken later. In sommige gevallen kun je je kaart bij het dichtstbijzijnde Centro de Salud ophalen. Een gehuwd paar met een werkende partner zijn beiden onder hetzelfde sociale verzekeringsnummer verzekerd zo ook afhankelijken (b.v. kinderen onder 16) die op de sociale verzekeringskaart vermeld zijn.

Indien je burger van de Europese Unie bent, heb je automatisch recht op gratis basisgezondheidszorg in Spanje dankzij wederzijdse overeenkomsten tussen de landen van de EU. Sinds 1 juni 2004, worden de Europese burgers die binnen de Europese Economische Ruimte reizen een Europese gezondheidszorg verzekeringskaart gegeven. Deze kaart vereenvoudigt de procedure bij het ontvangen van medische hulp tijdens hun verblijf in een lidstaat. De Europese gezondheidszorg verzekeringskaart vervangt vormen E111 en E111B, E110, E128 en E119. De EHIC is echter ongeldig als het doel van het verblijf een medische behandeling is.

Particuliere gezondheidszorg

Met betrekking tot particuliere verzekering, komt iedereen in aanmerking. Deze bedrijven bieden zowel typische medische als tandheelkundige dekking aan, met een korting als je je voor beiden verzekert. Uiteraard variëren de prijzen zeer al naar gelang de leeftijd en het geslacht van de verzekerde; hoewel het niet overdreven duur is. Om je een idee te geven, de gemiddelde maandelijkse medische premie voor een 30-jaar oude man begint rond de €40 per maand; voor vrouwen is het iets hoger, rond de €50 per maand.

Voor meer informatie over expat gezondheid, verzekeringen, gezondheidszorg en andere zorg kwesties in Spanje, kijk op onze expat gezondheid blog op ExpatHealth.org.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: