Visa voor Spanje

Wie heeft ze nodig? En hoe vraag je ze aan?

Visa voor Spanje

Zorg ervoor dat je weet welke visa vereisten van toepassing zijn voordat je naar Spanje vertrekt. Afhankelijk van je nationaliteit zou je een visum nodig kunnen hebben om naar Spanje te komen. Ook al worden de regels vaak aangepast, dit artikel kan je helpen om erachter te komen of je een visum nodig hebt, en hoe je hem aanvraagt.

Onze gids voor visums en vergunningen voor Spanje vertelt je alles over wat je moet weten en alles over wat te doen en waar. Vergeet niet, als je nog steeds vragen hebt of twijfelt, kunt u gebruik maken van de Just Landed Spanje forums om daar naar de antwoorden te zoeken die u nodig hebt.

Spanje binnenkomen 

Zoals in veel Europese landen hebben burgers van de Europese Unie en de EEA (EU plus Ijsland, Noorwegen, Liechtenstein of Zwitserland) geen visum nodig om Spanje binnen te komen. Zij kunnen drie maanden in Spanje verblijven zonder zich te hoeven registreren. Wil je langer dan drie maanden in Spanje te verblijven, dan behoor je een NIE (Número de Identidad de Extranjero) en een verblijfskaart (Tarjeta de Residente Comunitario) aan te vragen. Kijk voor meer informatie hierover in he tartikel genaamd "Verblijf en NIE". Voor mensen van buiten de EU is het allemaal wat minder makkelijk. 

Spanje is onderdeel van het Schengengebied. Dit gebied bestaat uit een groep van 26 landen die visumregels delen en een lijst hebben van nationaliteiten die het land vrij kunnen binnenkomen zonder eerst een visum te verkrijgen. De volgende landen zijn deel van het Schengengebied (april 2013): Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Slowakije, Slovenië, Spanje, Zweden en Zwitserland. Als u uit een land komt dat niet lid is van het Schengen verdrag, dient u een visa aan te vragen in uw eigen land. In Spanje zelf worden namelijk geen visa uitgegeven.  

Als je Spanje binnenkomt met een toeristenvisum kun je maximaal 90 dagen binnen een periode van 6 maanden in Spanje, of elk ander Schengen land, verblijven. Een door een van de Schengen- landen toegekend visum is ook geldig in alle andere lidstaten.

Om erachter te komen of je een visum nodig hebt of niet, kun je een afspraak maken bij het Spaanse consulaat in Amsterdam of Den Haag of kijk op de website van het Spaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Samenwerking . Let wel op: de informatie op de site is alleen in het Engels of Spaans beschikbaar. 

Soorten visa

Er zijn verschillende soorten visa voor Spanje, waarvan je er slechts één nodig hebt. Als je getrouwd bent met een Spaanse burger of als je Spaanse familieleden hebt, kunt u een aanvraag voor een reagrupación familiar visa doen.

Verder zijn er drie andere belangrijke soorten visa :

  • Werk visa
  • Studenten visa
  • Toeristen visa

Bij de werk en studenten visa moet uw werk of studie geregeld zijn voor aankomst in Spanje met behulp van uw werkgever of onderwijsinstelling. Het toeristenvisum is alleen geldig voor negentig dagen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: