Woordenlijst

De belangrijkste identificatienummers en -papieren

Woordenlijst

Er zijn een verwarrend aantal identiteitsbewijzen en identificatienummers in Spanje. De termen die zijn beschreven in deze woordenlijst zijn de meest voorkomende.

NIE (Número de Identidad de Extranjero): Dit is jou identificatienummer die je krijgt zodra je een inwoner van Spanje bent geworden (je kunt dit nummer vinden op je verblijfsvergunning). Dit nummer is essentieel wanneer je formulieren moet invullen voor bijvoorbeeld de belastingdienst, het openen van een bankrekening of bij het opstarten van een bedrijf. Alle buitenlanders (EU en niet EU) krijgen een NIE. 

DNI (Documento Nacional de Identidad): Dit is het identificatienummer voor de Spaanse burgers. Het nummer is ook te vinden op een Spaans rijbewijs. Je zult vaak worden gevraagd naar dit nummer, in welk geval je jou NIE nummer moet geven. 

NIF (Número de Identificación Fiscal): Dit is jou persoonlijke belasting identificatienummer. Voor Spanjaarden is dit hun DNI nummer plus een letter. Voor buitenlanders is het hetzelfde nummer als hun NIE. Jou NIF nummer is echt niet automatisch geldig wanneer je jou NIE nummer hebt gekregen. Je moet hiervoor een aanvraag doen. EU burgers kunnen ook eerst een NIF krijgen waarna ze verplicht een aanvraag voor hun NIE moeten doen. 

CIF (Certificado de Identificación Fiscal): Een nummer gelijkwaardig aan het NIF nummer, maar dan voor bedrijven. Je krijgt dit nummer van je eerste werkgever wanneer je je eerste baan in Spanje begint. Je zult dit nummer behouden, ook voor eventuele volgende banen. Zelfstandig ondernemers moeten een aanvraag doen voor dit nummer. 

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: