Een overeenkomst aangaan

Turkse huurcontracten

Een overeenkomst aangaan

Zorg ervoor dat je samen met je huurbaas akkoord gaat over het huurcontract eens je een woning naar je zin gevonden hebt. Het huurcontract moet schriftelijk zijn (bij voorkeur in allebei de moedertalen) en getekend worden door beide partijen.

De belangrijkste aspecten van het contract zijn de huurprijs en in welke munteenheid je zal betalen. Gedurende vele jaren hadden vastgoedmakelaars de voorkeur voor vreemde munten (meer stabiliteit dan de Turkse lira). Tegenwoordig gaan ze eerder Turkse lira aanvaarden van de huurders. Als je toch in vreemde munt betaalt, wees je dan bewust van het feit dat de huurbaas de huurprijs kan verhogen als de waarde van de lira daalt. Je hebt echter wel de mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs in het contract.

Zorg dat de duur van je huur in het contract vermeld wordt, aangezien sommige huurbazen dit niet nodig vinden. Indien de huisbaas geen specifieke termijn aangeeft, zal je waarschijnlijk het contract na een jaar moeten vernieuwen.

Huurbazen betalen belastingen op de verhuur uitgezonderd milieubelastingen (çevre temizlik vergisi). Deze laatste worden betaald door de huurders.

Verhuurders genieten van uitzonderlijke rechten in Turkije: als een verhuurder of zijn familie zelf in de eigendom willen wonen, mag hij zijn huurders er laten uitzetten zonder voorafgaande kennisgeving. Ook mogen zij huurders er uit laten zetten als ze gedurende 2 maanden geen huur hebben betaald. Als je huisbaas de eigendom verkoopt terwijl jij er woont, mag de nieuwe eigenaar je er ook laten uitzetten (hij moet dit eerst wel laten weten).

Conflicten met je huurbaas

In theorie kan je volgens de Turkse wet een rechtszaak aanspannen tegen je huurbaas. Toch is het niet aangeraden om dit te doen, tenzij je onrechtmatig behandeld werd. Deze procedures zijn nogal complex. De wet beweert evenwel dat huurbazen verantwoordelijk zijn voor de goede staat en de veiligheidsvoorzieningen van de eigendom. Huurders mogen evenmin schade veroorzaken aan het goed. Er zijn enkele bronnen beschikbaar om deze bepaling te versterken.

Dit betekent dat je als huurder zorg moet dragen voor de woning. Je zoekt beter naar een andere eigendom als je de huurbaas vreemd vindt. Zo vermijd je risico's en toekomstige conflicten.

Een opmerking bij huurcontracten in landelijke gebieden

Huurcontracten in landelijke gebieden zijn minder formeel. Vele huurbazen geldt een mondeling akoord evenveel als een schriftelijk contract. Probeer een schriftelijk contract te bekomen.

Als dit onmogelijk is zorg dan dat je gedetailleerde informatie verkrijgt over de aspecten die je in een schriftelijk contracten terugvindt: huurprijs, munteenheid van de huurprijs, huurtermijn en enkele speciale bepalingen. Zorg dat je Turkse vriend voor jou vertaalt mocht je Turks zwak zijn. In landelijke gebieden moet je vaak een voorschot betalen van 7 maand huur. Aangezien de maandelijkse huur tegenwoordig goedkoop is zal het voorschot echter minder zijn dan het voorschot op een flat in de stad.

Op het platteland zijn er minder wettelijke bronnen dan het beperkt aantal in de steden, dus is het belangrijk dat je duidelijk de contractvoorwaarden bespreekt.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: