Naturalisatie

Hoe krijg je de Zwitserse nationaliteit?

Naturalisatie

Zwitserland geeft buitenlanders een Zwitserse nationaliteit wanneer zij goed zijn geïntegreerd in de samenleving. Je kunt een aanvraag doen voor een reguliere naturalisatie of een eenvoudige naturalisatie. Mensen die hun Zwitserse nationaliteit hebben verloren kunnen dit terugkrijgen.

Een dubbele nationaliteit is toegestaan in Zwitserland. Wanneer je een aanvraag doet voor een Zwitserse nationaliteit verlies je je originele verblijfsvergunning niet, alleen wanneer het land van herkomst een dubbele nationaliteit niet toestaat.

Wanneer je een naturalisatie aanvraagt in Zwitserland moet je een formulier aanvragen bij de autoriteiten van het desbetreffen kanton (overzicht autoriteiten per kanton ). Je kunt ook een aanvraagformulier voor naturalisatie krijgen bij de Immigratie & Naturalisatie dienst (Quellenweg 6, Berne-Wabern). Als je in het buitenland verblijft kun je een aanvraag doen bij de Zwitserse ambassade of consulaat .

Een naturalisatie moet aangevraagd worden bij het desbetreffende kanton, gemeente of de Immigratie & Naturalisatie dienst. In het buitenland kan dit bij de ambassade of het consulaat van Zwitserland.

Reguliere naturalisatie

Als je een reguliere naturalisatie wilt aanvragen in Zwitserland dan moet je minstens twaalf jaar een inwoner zijn. De Zwitserse overheid onderzoekt of de kandidaat goed genoeg geïntegreerd is in de Zwitserse samenleving. Dit onderzoek is gebaseerd op kantonale en gemeentelijke rapporten. Wanneer je door dit onderzoek bent gekomen geeft het de Immigratie & Naturalisatie dienst een nationaal naturalisatie vergunning.

In de tweede fase van het naturalisatie proces moet de kandidaat goedkeuring krijgen van het kanton en de gemeente. Je moet voldoen aan de aanvullende eisen van de gemeente en het kanton waar je in verblijft. Voor meer informatie over aanvullende eisen kijk dan op de website van de Immigratie & Naturalisatie dienst .

Eenvoudige naturalisatie

Een eenvoudige naturalisatie heeft voornamelijk voordelen voor buitenlandse echtgenoten en kinderen van mensen met een Zwitserse nationaliteit. Om aanspraak te hebben voor een eenvoudige naturalisatie moet je teminste vijf jaar in Zwitserland hebben gewoond en je moet tenminste drie jaar zijn getrouwd.

Je kunt deze aanvraag ook vanuit het buitenland regelen wanneer je tenminste zes jaar bent getrouwd.

Renaturalisatie

Om voor renaturalisatie in aanmerking te komen moet je je nationaliteit kwijt zijn geraakt door verlies, huwelijk of vrijkomen van nationaliteit. De algemene doel voor renaturalisaite is om nauwe banden te onderhouden met Zwitserland.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: