Verblijfsregistratie

Wanneer en hoe je nieuwe adres te registreren

Verblijfsregistratie

Zodra je Zwitserland binnenkomt met de intentie om je hier te vestigen, heb je normaalgesproken 8 dagen de tijd om je bij de gemeente waar je woonachtig bent te registreren ( Gemeinde/commune), ook al is je verblijfplaats nog een tijdelijke, zoals een hotel.

Verblijfsregistratie is verplicht voor iedereen die in Zwitserland woont, ook voor de Zwitsers zelf. Registreren doe je bij het gemeentehuis ( Gemeindehaus/maison communale) of ( Kreisbüro/bureau d’arrondissement) in steden. Grotere steden hebben soms een speciale verblijfsregistratie afdeling ( inwohnerkontrolle/contrôle d’habitants).

In elk geval dien je jezelf te registreren voordat je gaat werken. De commune zal dan je documenten doorsturen naar de autoriteiten van het kanton die je verzoek je behandelen en je verblijfsvergunning toesturen (mocht je er een nodig hebben).

Heb je al een formele arbeidsovereenkomst, neem dan de volgende documenten mee:

  • Geldige identificatie (voor jouw en alle familieleden die meegaan)
  • Je gezondheidszorgverzekeringskaart (die aantoont dat je een verzekering hebt bij een gerenommeerde verzekeringsmaatschappij)
  • Een paspoort foto (voor jouw en alle familieleden die meegaan)
  • Documenten van je burgerlijke stand zoals huwelijksakten geboortecertificaten etc.
  • Je arbeidsovereenkomst

Ben je op zoek naar werk, neem dan dezelfde documenten mee als hierboven genoemd, met uitzondering van de arbeidsovereenkomst.

Let op: De regels voor verblijfsregistratie worden in Zwitserland streng nageleefd, daar de directe inkomstenbelasting geheven word in de plaats waar je geregistreerd staat.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: