Hypotheek

Een hypotheek in België

Hypotheek

Hypotheken (crédit hypothécaire/hypothecair krediet) zijn in België efficient en betrouwbaar. Het is vrij eenvoudig een financiering rond te krijgen.

Wanneer je in België een hypotheek wilt aanvragen moet je onder de 65 jaar zijn en een bewjis van inkomen hebben (kopie van de laatste 6 maanden, persoonlijke bankafschriften enz.). Daarbij moet je kunnen bewijzen dat je vaste lasten (huur, terugbetalingen van leningen enz.), plus hypotheek kosten niet boven de 35% van je maandelijke inkomen komen. Het afsluiten van een lening is dus afhankelijk van je staat van inkomsten, daarbij wordt er geen rekening gehouden met een inkomen van een huurder in de woning.

Het is aan te raden om een potentieel huis te laten taxeren vóór de koop. Taxaties worden door taxateurs uitgevoerd, taxateurs worden uitgekozen door een hypotheekverstrekker. De waarde van een huis wordt gebasseerd op het tijdsbestek van verkoop, niet op de marktwaarde. Een taxatie is een goede manier om een beeld te krijgen van de waarde van een woning, maar houdt er rekening mee dat je taxaties moet betalen en dat niet alle problemen van een woning zijn uitgesloten.

Hypotheken worden afgesloten voor een periode van 20 jaar. De minimum lening bedraagt €30,000, en een maximum lening van 85% van de verkoopprijs. Sinds 2008 wordt de Belgische markt gedomineerd door een vaste rente voor de gehele periode van de lening, of tenminste 10 jaar.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: