Investeren in een woning

Een huis kopen in België

Investeren in een woning

De procedure voor de koop van een huis ligt vaak anders dan in je eigen land. Lees verder hoe je stap voor stap een huis koopt in België.

Wanneer je van plan bent een huis te kopen in België kun je een vastgoedmakelaar in de hand nemen. Daarbij is het ook aan te raden om zelf te zoeken naar borden met à vendre/te koop bij woningen.

Wanneer je besluit een vastgoedmakelaar in de hand te nemen, bedenk dan goed dat de woningen hun eigendom zijn. Daarbij willen ze vaak niet samenwerken met iemand die de taal niet spreekt (of wanneer je niet bent ingeschreven bij een taalcursus). Erkende vastgoedmakelaars zijn lid van het ¨Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars¨ (Institut des Professions Immobilières).

Verplichting tot kopen

Sommige verkopers zullen vragen om een "aankoopaanbod" (offre d´achat) te tekenen, dit is een legale manier om een woning te reserveren. Deze verplichting tot kopen heeft alleen effect voor de koper – wanneer je besluit de koop af te breken nadat je getekend hebt dan verlies je alle kosten die erbij betrokken zijn.

Deze verklaring is optioneel, je kunt er ook voor kiezen een mondelinge afspraak te maken over de verkoop.

Koopovereenkomst

De koopovereenkomst (compromis de vente) is een document wat de koop officieel maakt, maar dit is niet het laatste document wat je moet tekenen.

Het kan tussen de 1 à 2 maanden duren voordat de koopovereenkomst is afgesloten, dit hangt af van je financiële situatie (bijvoorbeeld wanneer je een hypotheek nodig hebt). Het kan zijn dat de koopovereenkomst een clausule bevat waarin staat vermeld dat de koop alleen wordt gesloten wanneer een hypotheek is verkregen. Indien je deze nog niet hebt aangevraagd, zijn er diverse websites die hier meer informatie over bieden en hypotheken vergelijken .

Het is verplicht registratiekosten te betalen voor notariëlekosten (droit d´enregistrement /verkooprechten). Deze kosten bestaan uit een percentage van de verkoopprijs, en variëren in elke regio. In sommige regio´s heb je een andere belastingregelgeving, waardoor de prijs lager is.

Borg

De borgkosten liggen tussen de 5% à 10% van de verkoopprijs. De borg wordt geblokkeerd voor de koper en verkoper totdat de verkoopakte is getekend (acte notarié/notariële akte). De verkoopakte moet binnen 4 maanden, nadat de koopovereenkomst word gesloten, worden getekend.

Extra documentatie

In sommige regio´s in Belgie kan het zijn dat je extra officiele documenten of registraties nodig hebt om een woning te kopen. Een voorbeeld is een bodemmonster, een verificatie van de grootte van de woning uitgevoerd door een derde partij, of enige andere documentatie dat bewijst dat de prijs van de woning niet is geschat.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: