Toeristen en doorgangsvisums

Welke van de twee heb ik nodig?

Toeristen en doorgangsvisums

De duur van je bezoek aan Canada speelt een belangrijke rol in het bepalen van de bovenstaande vraag. Dit artikel behandelt alle algemene feiten van toeristen- en doorgangsvisums.

Toeristenvisums voor Canada

Om Canada te bezoeken moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. In dit artikel wordt besproken wie een toeristenvisum nodig heeft, welke procedures er doorlopen moeten worden om een visum te verkrijgen en aan welke verplichtingen moet worden voldaan om de aanvraag succesvol te doen verlopen.

Ten eerste moet je gezond zijn als je een bezoek aan Canada wilt brengen. Het is wellicht mogelijk dat je voor je aankomst in Canada een doktersverklaring moet verkrijgen. Dit hangt af van je land van herkomst/geboorte. De SARS crisis van 2003 geeft het belang aan van een dergelijke maatregel.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je de Canadese wetgeving respecteert. Dit houdt simpelweg in dat je Canada zonder problemen kunt binnenkomen en bezoeken zolang je je niet bezighoudt met criminele activiteiten gedurende je verblijf. Wanneer je de Canadese wet overtreedt kan dit leiden tot arrestatie, deportatie en permanente uitsluiting van toekomstige bezoeken aan Canada. Bovendien moet je jouw paspoort kunnen tonen, kunnen bewijzen wie je bent of in het bezit zijn van andere reisdocumenten uit jouw land van herkomst. In sommige gevallen moet je het doel van je reis kunnen aantonen door middel van documentatie (zoals een uitnodigingsbrief van een Canadese burger of werkgever). Tot slot kan het zijn dat je in het bezit moet zijn van een tijdelijke verblijfsvergunning (TRV visum).

Wie heeft een toeristenvisum nodig?

Je hebt een toeristenvisum nodig als jouw nationaliteit die van één van de volgende landen en/of gebieden is:

Afghanistan, Albanië, Algerije, Angola, Argentinië, Armenië, Azerbeidjaan, Bahrein, Bangladesh, Wit-Rusland, Belize, Benin, Bhutan, Bolivië, Bosnia-Herzegovina, Brazilië, Bulgarije, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Kameroen, Kaapverdië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Chili, de Volksrepubliek China, Colombia, de Comoren, Democratische Republiek de Kongo, Costa Rica, Kroatië, Cuba, Tsjechische Republiek, Djibouti, Dominica, Dominicaanse Republiek, Oost-Timor, Ecuador, Egypte, El Salvador, Equatoriaal Guinee, Eritrea, Estland, Ethiopië, Fiji, Gabon, Gambia, Georgië, Ghana, Grenada, Guatemala, Guinee, Guinee-Bissau, Guyana, Haïti, Honduras, Hongarije, India, Indonesië, Iran, Irak, Israël (alleen Israëlische burgers in het bezit van een Israëlische ‘Travel Document in lieu’ of een nationaal paspoort), Ivoorkust, Jamaica, Jordanië, Kazakstan, Kenia, Kiribati, Noord Korea, Kuweit, Kirgizië, Laos, Letland, Libanon, Lesotho, Liberia, Libië, Litouwen, Macau S.A.R., Macedonië, Madagaskar, Malawi, Maleisië, De Malediven, Mali, de Marshall Eilanden, Mauritanië, Mauritius, Micronesië, Gevoed Staten, Moldavië, Mongolië, Marokko, Mozambique, Myanmar (Birma), Nauru, Nepal, Nicaragua, Niger, Nigeria, Oman, Pakistan, Palau, Palestijnse Instantie, Panama, Paraguay, Peru, Filippijnen, Polen, Qatar, Roemenië, Rusland, Rwanda, Sao Tomé e Principe, Koninkrijk van Saudi-Arabië, Senegal, Servië-Montenegro, Seychellen, Sierra Leone, Slowaakse Republiek, Somalië, Zuid-Afrika, Taiwan, Tajikistan, Tanzania, Thailand, Togo, Tonga, Trinidad en Tobago, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Tuvalu, Oeganda, de Oekraïne, Verenigde Arabier, Uruguay, Oezbekistan, Vanuatu, Venezuela, Vietnam, Jemen, Zambia en Zimbabwe.

De visums worden verstrekt voor verschillende tijdsperiodes afhankelijk van de behoeften van de bezoeker en de huidige reglementen van de CIC (Citizenship and Immigration Canada).

Wie heeft geen toeristenvisum nodig?

Veel mensen hebben geen bezoekersvisum nodig om Canada te bezoeken. Dit zijn onder andere:

  • Personen die over de nationaliteit beschikken van de volgende landen en/of gebieden: Andorra, Antigua en Barbuda, Australië, Oostenrijk, de Bahamas, Barbados, België, Botswana, Brunei, Cyprus, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, IJsland, Ierland, Israël (slechts de houders van een nationaal paspoort), Italië, Japan, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mexico, Monaco, Namibië, Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Papoea-Nieuw-Guinea, Portugal, Republiek Korea, St. Kitts & Nevis, St. Lucia, St. Vincent, San Marino, Singapore, de Salomon Eilanden, Spanje, Swaziland, Zweden, Slovenië, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, en Westelijk Samoa;
  • Personen die rechtmatig zijn toegelaten tot de Verenigde Staten voor een verblijf van onbepaalde duur, die in het bezit zijn van een vreemdelingen registratiekaart (Green Card) of die op een andere manier een verblijf van onbepaalde duur kunnen aantonen;
  • Personen die in het bezit zijn van de Britse nationaliteit, waaronder ook Britten die overzees woonachtig zijn en opnieuw toegelaten kunnen worden tot het Verenigd Koninkrijk;
  • Burgers van Brits afhankelijke gebieden die hun burgerschap afleiden van geboorte, afkomst, registratie of naturalisatie in één van de Brits afhankelijke gebieden van Anguilla, de Bermuda’s, Britse Maagdelijke Eilanden, Cayman Eilanden, Falkland Eilanden, Gibraltar, Montserrat, Pitcairn, St.Helena van De Turks en Caicos Eilanden;
  • Personen die in het bezit zijn van een geldig en geldig blijvende ‘Special Administrative Region’ paspoort, uitgegeven door de regering van de ”Hong Kong Special Administrative Region” van China’;
  • Personen die in het bezit zijn van een paspoort of reisdocumenten uitgegeven door het Vaticaan.

Indien je aan één of meer van de bovengenoemde voorwaarden voldoet is het je toegestaan om in Canada te verblijven voor een periode van maximaal 6 maanden. Om in aanmerking te komen voor een verlenging zal je Canada moeten verlaten om dan terug te keren, of dien je in Canada een verlenging aanvragen.

Doorgangsvisums voor Canada

In sommige gevallen moet een reiziger die maximaal 48 uur in Canada verblijft en op weg is naar een ander land een doorgangsvisum aanvragen. De lijst van landen van welke burgers een doorgangsvisum nodig hebben is hetzelfde als de lijst van de landen wiens burgers een toeristenvisum nodig hebben.

eTA

Wanneer je geen visum nodig hebt om naar Canada te reizen, is het wel noodzakelijk om een eTA (electronic Travel Authorization) aan te vragen. Een eTA geeft toestemming om per vliegtuig naar Canada te reizen. Als je een amerikaans paspoort bezit of in Canada woont of gewoond hebt is het niet altijd noodzakelijk om een eTA aan te vragen. Het aanvragen van een eTA voor Canada  kan via een Nederlands visumbureau.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: