Diploma’s

Duitse titels en graden van universiteiten

Diploma’s

In Duitsland zijn er in principe drie soorten universitaire graden: een MA, wat een academische kwalificatie is (doorgaans in kunstvakken), een Diplom, wat gelijkwaardig is maar dan in wetenschap, en een Staatsexamen, die geldig is voor carrières die worden gecontroleerd door de overheid (zoals leraren en advocaten).

Eén van de problemen van het Duitse universiteitensysteem, is dat titels niet makkelijk vergelijkbaar zijn op internationaal niveau. Om de internationale reputatie te versterken, bieden veel universiteiten extra opleidingen aan die internationaal meer vergelijkbaar zijn, zoals BA en Master titels. In sommige universiteiten zul je ofwel een Duitse graad, een internationale graad, of beide ontvangen.

Wees ervan bewust dat veel ‘internationale titels’ die zijn uitgegeven door Duitse universiteiten altijd overeenkomen met de aangeboden studies. Dat wil zeggen, veel Duitse universiteiten zijn gestart met het aanbieden van MBA diploma’s, maar zullen nog steeds de nadruk leggen op een academische benadering (in plaats van een meer praktische benadering via case studies). Wanneer je voor een studie kiest aan een Duitse universiteit, zorg er dan voor dat je niet alleen de titel begrijpt, maar ook het aangeboden programma en de context van de klassen.

Duitse doctoraat

De hoogste kwalificatie in Duitsland is een doctoraat, welke zeer gewaardeerd wordt (bijna alle Duitsers die een doctoraat hebben, willen aangesproken worden als ‘Herr/Frau Doktor’). Mensen met een doctoraat van andere EU landen hebben tevens het recht om deze titel in Duitsland te gebruiken. Diegene met een Amerikaanse Ph.D kunnen zichzelf echter ‘Doctor’ laten noemen indien hun kwalificaties erkend zijn door het Ministerie van Onderwijs.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: