Staats- of privéschool?

Onderwijs kiezen voor je kind

Staats- of privéschool?

Bij de keuze tussen staats- of privéschool in Duitsland moet men kijken naar doorslaggevende factoren zoals de onderwijstaal, de leeftijd van de kinderen en de werkuren van de ouders. Daarnaast spelen voorgaand onderwijs en toekomstige studiekeuzes ook een belangrijke rol.

Het schoolsysteem in Duitsland bestaat uit openbare en privé vervangende- of aanvullende scholen die meestal allebei hoogstaande onderwijskwaliteit afleveren. Sommige Duitse ouders sturen hun kind liever naar een private school omwille van kleinere klassen, meer doelgerichte aandacht op het individuele kind en, in veel gevallen, voor de religieuze of pedagogische oriëntatie van de school.

Expat-families nemen vaak andere factoren in beschouwing zoals:

  • Taal: De meeste staatsscholen in Duitsland bieden alleen onderwijs aan in het Duits. Wees erop voorbereid dat de meeste Duitse staatsscholen weinig of geen toegevingen doen naar anderstaligen toe, door bijvoorbeeld intense taalcursussen aan te bieden. Dit kan de eerste maanden een zware beproeving maken voor anderstalige kinderen. Omwille van taal- en andere integratieproblemen is het aanbevolen je kind alleen maar in te schrijven bij een staatsschool als het daar minstens een jaar gaat blijven.
  • Schooluren en internaat: De meeste Duitse staatsscholen hebben alleen ‘s morgens schooluren (met weinig tot geen activiteiten in de namiddag). In sommige deelstaten zijn er ook verplichte lessen op zaterdagochtend. Als werkende ouder is dit vaak niet de perfecte oplossing voor je familieleven. Daarnaast willen sommige mensen hun kind graag op internaat sturen en die zijn zeldzaam in het staatsschool-systeem.
  • Erkenning in het buitenland: In sommige gevallen worden de Duitse examens niet erkend in het thuisland (of in het land waar je daarna wil gaan wonen). Als dit zo is, check je best of het Duitse Arbitur (hogeschooldiploma) erkend wordt als toegangskwalificatie voor de universiteit in je thuisland.
  • Extracurriculaire activiteiten: De meeste staatsscholen bieden weinig tot geen extracurriculaire activiteiten aan (zoals muziek, clubs en sport). Als je wil dat je kind deelneemt aan deze activiteiten op school, dan is een privéschool een beter alternatief.
  • Geloof en andere aspecten: De meeste Duitse staatsscholen bieden verplichte godsdienstlessen aan (in sommige scholen kan je je kind uit deze lessen halen). De meeste internationale scholen doen dat niet. Daarnaast zijn bijna alle Duitse staatsscholen gemengd. Als je wilt dat je kind gescheiden onderwijs volgt, zoek je best een privéschool.

Het is aanbevolen je school (zowel publiek als privé) grondig te onderzoeken voordat je een beslissing neemt. Bekijk de reputatie van de school en spreek met leerkrachten en andere expat-ouders die voor dezelfde keuze hebben gestaan.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: