De Duitse vastgoedmarkt

Huizenprijzen en statistieken

De Duitse vastgoedmarkt

In Duitsland huurt meer dan 50% van de bevolking hun huizen. Dit tarief is een van de hoogste ter wereld.

De market bestaat voor ongeveer 40% uit particuliere eigenaren. Sociale woningbouw en coöperatieve huur zijn elk ongeveer 6%. 

Duitsland heeft zijn economische stabiliteit tijdens de financiële crisis van 2008 behouden en is momenteel de sterkste economie in de Eurozone. De onroerend goed markt overleefde de economische crisis en toonde een van de beste resultaten ter wereld in termen van prijsstabiliteit. Echter, de recente stijging van de verkoop van huizen in Duitsland heeft de huizenprijzen omhoog gedreven.

De huizenprijzen in de grote Duitse steden

De prijzen en de vraag naar onroerend goed in Duitsland zijn zeer verschillend afhankelijk van de regio. München staat bekend als de duurste stad van Duitsland en daarom zijn dus ook de huizenprijzen er hoger dan in andere steden. De gemiddelde prijzen voor 2011 illustreren deze verschillen:

  • München: €3920 per m²
  • Hamburg: €2.840 per m²
  • Düsseldorf: €2.600 per m²
  • Frankfurt: €2.900 per m²

Over het algemeen zijn de huizenprijzen in Oost-Duitsland lager dan in West-Duitsland, door de lagere inkomens en een afnemende bevolking. Echter, in enkele grote steden, wordt verwacht dat zowel de bevolking als de prijzen zullen toenemen in de toekomst. In 2011 waren de prijzen als volgt:

  • Berlijn: €2.400 per m²
  • Dresden: €1.850 per m²
  • Leipzig: €1.600 per m²

In kleine steden kan de koopprijs per vierkante meter soms zelfs € 700 zijn.

Een woning kopen in Duitsland

Een huis kopen in Duitsland is makkelijker dan in de meeste Europese landen. Op zoek naar een huis via een makelaar is niet altijd nodig, maar het huren van een notaris is verplicht, omdat alleen geautoriseerde personen (notarissen) een aankoop van onroerend goed mogen uitvoeren.

In het algemeen heeft Duitsland geen beperkingen op buitenlands bezit. Om onroerend goed te kopen hoef je alleen een geldig paspoort te hebben en voldoende geld. De beste verhuisbestemmingen in Duitsland voor zowel de lokale bevolking en expats zijn München, Berlijn, Frankfurt en Hamburg.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: