Kosten bij het ​​kopen van onroerend goed

Belastingen en overige kosten

Kosten bij het ​​kopen van onroerend goed

Om ongewenste verrassingen te voorkomen moeten kopers zich bewust zijn van de extra belastingen en heffingen die bovenop de verkoopprijs van een onroerend goed komen in Duitsland

Er zijn verschillende soorten belastingen en heffingen die een koper moet betalen bij het kopen van een huis in Duitsland:

Overdrachtsbelasting ligt tussen 3,5% en 5% van de prijs van het ontroerend goed
Inschrijving bij het kadaster kost 0.8-1.2% van de verkoopprijsDe notariskosten kunnen oplopen tot 2% van de verkoopprijsKosten voor een vertaler of advocaat indien nodigBankkosten voor het overbrengen van het bedrag voor het huis aan de verkoper (tussen 0,1 en 1%, afhankelijk van de prijs van het onroerend goed) 

Duitse gemeenten verzamelen ook een jaarlijkse belasting op het land/eigendom (Grundsteuer). Het netto bedrag is afhankelijk van de geschatte waarde van het onroerend goed met behulp van een federaal basistarief van 0,35%. Dit bedrag wordt vervolgens vermenigvuldigd met verschillende coëfficiënten om de uiteindelijke verschuldigde belasting te berekenen. Het effectieve tarief ligt tussen 0,98% en 2,84% van de monetaire waarde, het gemiddelde is 1,9% (2012).
Niet-ingezetenen zijn onderworpen aan een vermogensbelasting op onroerend goed in Duitsland (circa 0,5%).

Het kopen van een appartement in Duitsland gaat vaak samen met maandelijkse kosten naast de hypotheek. Maandelijkse kosten die water, stookkosten, afval verzameling en algemene onderhoud dekken en dit kan oplopen tot een paar honderd euro per maand.

Het is ook heel gebruikelijk voor huiseigenaren in Duitsland om voor het onderhoud van de straat te betalen. Dit moet vermeld zijn in het onroerend goed contract.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: