Een huis kopen in Duitsland

procedures en kosten

Een huis kopen in Duitsland

Alle aankopen van onroerend goed in Duitsland moeten worden gedaan onder toezicht van een notaris. Notarissen voeren de wettelijke werkzaamheden en contractuele verplichtingen met betrekking tot de aankoop van onroerend goed uit.

Een notaris rekent een tarief van 1,6 tot 2% van de aankoopprijs. Je kunt ook gebruik maken van een notarkonto rekening om geld over te maken van de koper aan de verkoper, maar dan moet je hogere notariskosten betalen.

De koper van het ontroerend goed betaalt ook de overdrachtsbelasting (Grunderwerbsteuer), dat gemiddeld 3,5% van de prijs is. In sommige deelstaten, kan dit percentage oplopen tot 5%.

Sommige mensen proberen een "overeenkomst" met de verkoper te maken, zodat er een lagere prijs staat vermeld op het contract om een lagere overdrachtsbelasting te betalen. Echter, als dit wordt ontdekt kunnen zowel de koper als verkoper boetes krijgen en zelfs rechtsvervolging.

Zodra de verkoop is voltooid, moeten de titel daden worden geregistreerd bij het lokale kadaster (Grundbuch),zodat de titel kan worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar . Dit proces van registratie en overdracht kan 2-3 maanden duren.

Een makelaar in Duitsland

Je kunt de hulp van een makelaar inschakelen (Immobilienmakler) om een huis in Duitsland te kopen. In tegenstelling tot een notaris is dit niet verplicht, maar wordt over het algemeen geadviseerd. Teken nooit een exclusieve vertegenwoordiging overeenkomst, die je verplicht samen te werken met een enkele makelaar.

Vraag je makelaar in het begin van de samenwerking wie de commissie betaalt, om misverstanden te voorkomen bij het finaliseren van de verkoop te vragen. Meestal is de commissie van een verkoopmakelaar ongeveer 6% van de prijs van het onroerend goed. Je kunt proberen te onderhandelen dat de verkoper de commissie betaalt (aangezien de makelaar reclame maakt voor hen), maar in de meeste gevallen zal de commissie moeten worden betaald door de koper.

Een (lokale) advocaat / notaris zal zich bezighouden met het kadaster (Grundbuch) en de koopovereenkomst (Kaufvertrag). Uit het kadaster zal blijken of het huis vrij is van oude schulden, bijvoorbeeld hypotheken. In gedeelde eigenschappen (bijvoorbeeld een flat in een flatgebouw), moet je mogelijk een verklaring van partitie ondertekenen (Teilungserklärung),die alle verplichtingen en verantwoordelijkheden van iedere betrokken eigenaar verklaart.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: