Introductie

Benodigde papieren om Griekenland binnen te komen

Introductie

Inwoners van Europese Economische Ruimte (EER) landen die van plan zijn langer dan drie maanden per jaar in Griekenland te verblijven en te werken, dienen aanvraag te doen voor een verblijfsvergunning ( Adeia Diamonez).

Aanvraag voor vergunningen moeten gedaan worden bij de lokale politie ( Astynomia) of bij de Vreemdelingendienst ( Grafio Tmimatos Allodapon) in grotere steden zoals Athene, Patra, Rhodos en Thessaloniki. Onthoud dat kantoren niet gebruikelijk zijn in kleine dorpen en in vele regio’s zul je moeten reizen naar een lokale hoofdstad of een grote stad om aanvraag te doen.

Neem de tijd voor het doen van aanvragen, want Griekse bureaucratie verloopt langzaam. EER verblijfsvergunningen zijn geldig voor vijf jaar, terwijl verblijf- en werkvergunningen voor niet EER inwoners geldig zijn voor één jaar en vernieuwd kunnen worden voor maximaal vijf jaar, waarna een aanvraag voor verlenging van een vergunning noodzakelijk is.

Inwoners van bepaalde Europese Economische Ruimte (EER) landen, inclusief België, Duitsland, Italië, Luxemburg, Nederland en Spanje kunnen Griekenland bezoeken met een nationale identiteitskaart, terwijl anderen een volledig paspoort nodig hebben. Een niet inwoner van een EER land heeft doorgaans een visum nodig om in Griekenland te kunnen werken, studeren of leven.

Zodra je in Griekenland bent, dien je altijd je paspoort of verblijfsvergunning (indien je er één hebt) bij je te dragen. Deze dienen als een identiteitskaart, welke alle lokale inwoners moeten meenemen volgens de wet. Je kunt op ieder moment door de politie en andere beambten worden gevraagd om je papieren te laten zien, en indien je deze niet bij je hebt kun je naar een politiebureau worden gebracht en ondervraagd worden.

Overtredingen betreffende vergunningen worden door de autoriteiten heel serieus genomen en er zijn diverse sancties voor het breken van de voorschriften, inclusief boetes en zelfs deportatie voor serieuze misbruiken.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: