Verblijfsvergunningen

Hoe kom ik aan een verblijfsvergunning

Verblijfsvergunningen

Indien je een EER inwoner bent en van plan bent langer dan 90 dagen in Griekenland te verblijven maar niet zult werken, heb je een verblijfsvergunning nodig. Je dient hiervoor zo spoedig mogelijk aanvraag te doen bij het dichtstbijzijnde politiebureau of bij de Vreemdelingendienst.

Je dient je paspoort te tonen, vier pasfoto’s, bewijs van accommodatie (bijvoorbeeld een huurcontract of aktetitels), bewijs van voldoende inkomen (bijvoorbeeld rekeningafschriften) en bewijs van ziektekosten dekking (EU Gezondheidskaart –welke de formulieren E-111 en E-121 hebben vervangen of een privé verzekeringspolis). Verwacht wordt dat de regering verblijfsvergunning voorschriften zal afschaffen voor EER gepensioneerden in het jaar 2005. Daarom is het noodzakelijk dat je bij de lokale politie controleert na je aankomst.

Werken

EER inwoners die werkzaam zijn in Griekenland, dienen na 90 dagen aanvraag te doen voor een verblijfsvergunning bij het dichtstbijzijnde politiebureau of Vreemdelingendienst. Je dient je paspoort en twee kopieën hiervan mee te nemen, vier pasfoto’s en, indien je werkzaam bent, een complete werkgelegenheidsaanvraag en werkgeversverklaring (aanbod van werkgelegenheid), welke beide verkrijgbaar zijn bij het dichtstbijzijnde bureau voor de werkgelegenheid.

Indien je zelfstandig ondernemer bent, dien je bevestiging van de belastingautoriteiten voor te leggen dat je van plan bent zaken op te zetten en dien je een certificaat van de lokale rechtbank aan te tonen waarin vermeld staat dat je zaken legaal erkend en verklaard zijn. Indien je werkzaamheden te maken hebben met voedselvoorbereiding of met kinderen, dien je tevens een gezondheidscertificaat aan te tonen.

Aanvragen voor verblijfsvergunningen, geldig voor vijf jaar, duren momenteel minimaal een maand, hoewel de huidige regering (als onderdeel van haar campagne om de bureaucratie te verminderen) heeft gepleit om de procedure te vereenvoudigen en verblijfsvergunningen voor EER inwoners te vervaardigen binnen 10 dagen tijd.

Niet EER inwoners

Verblijfsvergunningen voor niet EER inwoners zijn moeilijk te verkrijgen, tenzij je getrouwd bent met een Griek of iemand van Griekse afkomst. Je dient een verblijfsvisum van de Griekse ambassade of consulaat in jouw land van herkomst te verkrijgen en zodra je in Griekenland arriveert, dien je binnen 2 maanden aanvraag te doen voor een verblijfsvergunning bij de dichtstbijzijnde Vreemdelingendienst.

Immigratie advocaten adviseren dat je zo spoedig mogelijk aanvraag doet zodra je aankomt, zodat, indien de vergunning vertraging ondergaat, je het land niet hoeft te verlaten omdat je visum verlopen is. Je dient je visum, je paspoort en een kopie hiervan, twee pasfoto’s, een certificaat van medische verzekering, een gezondheidscertificaat van een staatsziekenhuis (zie onderstaand), een bewijs van een lokaal verblijfadres (aktentitels of huurcontract) en een bewijs van beschikking over voldoende financiële middelen aan te tonen. De aanvankelijke verblijfsvergunning is geldig voor één jaar, waarna deze vernieuwd kan worden voor vijf tot tien jaar.

Gezondheidscertificaat

EER inwoners met bepaalde beroepen (bijvoorbeeld in voedselvoorbereiding of kinderopvang) en alle niet EER inwoners die aanvraag doen voor een verblijfsvergunning, dienen een gezondheidscertificaat van een staatsziekenhuis te verkrijgen. Het certificaat wordt uitgegeven nadat je diverse medische onderzoeken hebt ondergaan, inclusief borst röntgenstraling (TB), bloedonderzoeken (hepatitis B en C en HIV), een psychiatrische evaluatie en drugsonderzoek. Onthoud dat je zelf voor alle onderzoeken moet betalen.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: