Inkomensbelastingen

Een introductie tot de Italiaanse inkomensbelastingen

Inkomensbelastingen

In Italië betaal je bedrijfsvoorheffing (PAYE) (Imposta sul reddito delle persone fisiche/IRPEF). Hierbij houdt de werkgever werknemersbelastingen in.

Het belastingsjaar is hetzelfde als het kalenderjaar en het inkomen wordt belast in het jaar waarin de betaling ontvangen wordt. Elke persoon wordt individueel belast, en hoewel een koppel een gezamenlijke belastingsaangifte mogen doen, worden zij individueel belast. De Italiaanse inkomensbelasting behoort bij de hoogste belastingen in Europa. Hoewel de tarieven verlaagd werden de laatste jaren, liggen ze nog steeds boven het Euopees gemiddelde. Aan de andere kant zijn de kortingen op de belastinggrondslag royaler dan in sommige andere landen.

Als je het land mag kiezen waar je belast wordt, vraag dan advies aan de internationale belastingsspecialist. Naar Italië gaan wonen (of een ander land) biedt vaker kansen voor het wettelijk plannen van gunstige belastingen. Raadpleeg echter een expert die je professioneel advies kan geven over de inkomensbelasting vooraleer je naar Italië gaat. Er zijn gewoonlijk een aantal zaken die je op voorhand kan regelen om je belastingsaansprakelijkheid te verlagen, zowel in Italië als in het buitenland. Je kan bijvoorbeeld vermijden om belastingen te betalen bij een zaak in het buitenland als je ze zowel bekrachtigd als verblijf en woonplaats in Italië voor je ze verkoopt. Als je aan de andere kant een buitenlandse woning verkoopt nadat je ze bekrachtigd hebt als je belangrijkste verblijfplaats in Italië, wordt de woning een tweede thuis en moet je wellicht vermogenswinstbelastingen betalen in het buitenland. Consulteer een belastingsadviseur die vertrouwd is met zowel het Italiaanse belastingssysteem als dat van je land waar je momenteel woont. Stel de Italiaanse fiscus en de fiscus in het land waar je nu woont op de hoogte. Verwittig eveneens de fiscus in je voormalige verblijfsland dat je voorgoed gaat wonen in Italië.

Belastingsontduiking (l'evasione fiscale) komt veel voor in Italië. Het ontduiken van de belastingen is populairder dan voetbal (Italianen zijn mogelijk geen wereldkampioenen in voetbal, maar wel wanneer het komt op belastingsontduiking). De grootste daders zijn de bedrijven en zelfstandigen. Belastingsinspecteurs aanvaarden steekpenningen om een oogje dicht te knijpen bij deze soort praktijken. De fiscus kan het belastbaar inkomen inschatten op je vermoedelijke rijkdom.

Elke belastingsbetaler moet een paar zaken oplijsten (1 bladzijde) zoals hun bezittingen en aansprakelijkheden, zoals: huizen, auto's, boten en motorfietsen, huishoudelijke hulp, of de echtgenoot werkt en of ze afhankelijke familieleden hebben. Deze informatie is er om je financiële situatie te betalen en of je recht hebt op een aantal sociale diensten. Als je bijvoorbeeld miljonair bent en je geeft het inkomen aan van een winkelbediende, is het niet verstandig om in een paleis te wonen en om te rijden met een Ferrari! In 2000 werden er strenge straffen en grote boetes geïntroduceerd.

Verdere informatie over de Italiaanse inkomensbelasting is beschikbaar bij het lokale belastingskantoor in Italië.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: