Kaarten

Debet, krediet en andere kaarten

Kaarten

Met de term kredietkaarten verwijst men in Italië naar debet, krediet en andere kaarten. Er zijn ongeveer 30 van deze betaalkaarten in omloop. Dit is bijna tweederde van dewelke debetkaarten zijn.

Men aanvaard weinig kredietkaarten (deze laten je een bepaalde periode toe om het bedrag te betalen) in Italië. Vele mensen verkiezen te betalen in cash of met een debetkaart. Niettemin is de populariteit van de kredietkaart in de laatste 10 jaar toegenomen, te wijten aan het comfort bij het kopen over de telefoon, via het internet of in het buitenland.

De meeste zogenaamde 'kredietkaarten' in Italië functioneren eerder als betaalkaart. De aankopen moeten betaald worden op het moment dat je de factuur ontvangt en ze kunnen niet betaald worden over een periode van een paar maanden of jaren. De meest gebruikte kredietkaarten in Italië zijn CartaSì, MasterCard en Visa. Deze kan men verkrijgen bij de meeste banken. Je kan ook American Express of een Diners Club kaart krijgen van deze bedrijven.

Alle Italiaanse banken geven debet/ATM kaarten uit, gekend als Bancomat kaarten. Men betaalt hiervoor een jaarlijkse kost van tussen 10 en 20 euro. De meeste banken rekenen je ook een kost aan tussen 0,80 en 2 euro voor elke aankoop dat je doet met je kaart. Dit feit verklaart waarom Italianen kiezen om cash te betalen.

Een kredietkaart in Italië kost tussen 35 en 110 euro per jaar, afhankelijk van het soort kaart en de service. Sommige kaarten omvatten reisverzekeringen en andere. Deze maken deel uit van de jaarlijkse kost of als een extra kenmerk.

Wanneer je een kredietkaart aanvraagt bent je verplicht om je bankrekening op te geven met dewelke je de maandelijkse rekeningen zal betalen. Het contract omvat een doorlopende opdracht zodat de schuld automatisch van je rekening gaat. Je ontvangt een afschrift van je maandelijkse kosten 10 dagen voor de datum dat het bedrag van je rekening gaat. Zo heb je de kans om de staat te controleren en onjuiste betalingen of kosten te betwisten.

De meeste kredietkaarten laten je toe om cash van ATMs af te halen die deel uitmaken van hun netwerk. Er is echter wel een kost voor elke transactie. Soms kan je uitgestelde betalingen doen op reiskosten (meestal kosten voor vliegtuigtickets en hotelverblijf), maar enkel voor een paar maanden (gewoonlijk 2 of 3 maanden maximum). Vergelijk de kosten en opbrengsten voor je een kredietkaart aanvraagt. Als je een bankrekening hebt in het buitenland kan je beter je buitenlandse kredietkaarten goed bijhouden. Één van de voordelen bij het gebruiken van een kredietkaart dat je de rekening krijgt of dat je rekening gedebiteerd wordt 6 weken later. Je krijgt dan intrest-vrij krediet – behalve wanneer kaarten gebruikt worden om cash te bekomen wanneer de intrest onmiddellijk start.

Het is waarschijnlijk gemakkelijker en goedkoper om gefactureerd te worden in euro's dan in een vreemde munteenheid, vb. dollar of pond, wanneer je voor de factuur moet wachten buiten Italië en de kosten variëren met de wisselkoersschommelingen.

Als je een bank-of kredietkaart verliest moet je dit onmiddellijk aangeven aan het kantoor van uitgiften of binnen tenlaatste 24 uur. Ook moet je dit aangeven als diefstal aan het politiekantoor en moet je een duplicaat van het verslag vragen (dununcia). Als de diefstal niet aangegeven is en de kaart geblokkeerd binnen 24 uur, is de verzekeringsdekking niet langer van toepassing en aankopen die gedaan worden door een dief worden niet vergoed. Als je een Visa, CartaSi of Masterkaart (bekrachtigd door Servizi Interbancari) verliest, moet je het aangeven binnen 24 uur (Tel. 800-018 548 binnen Italy of +39-02-3488 4001/2333 vanuit het buitenland).

Als je een kaart verliest in het buitenland moet je dit rapporteren aan de lokale politie. Fax het verslag door bninen de 48 uur naar de Servizi Interbancari (Tel. +39-02-3488 4140 or +39-02-4141 4110) of stuur het aangetekend via de post met bewijs van ontvangst. Je krijgt gratis een vervangingskaart van Servizi Interbancari of van je bank binnen een paar weken. Ook kan je een vervanging voor noodgevallen aanvragen binnen 24 uur. Hiervoor is er een kost van 10 euro.

Kredietkaarten hebben hun nut, ook al hou je er niet van en vermijd je ze. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij het huren van auto's, hotelfacturen die men niet op voorhand kan betalen (plus gegarandeerde boeking), het bekomen van cash 24 uur per dag, telefoon- en e-mailkosten. Ook heb je meer veiligheid en zekerheid dan bij cash en is het heel comfortabel. Ze zijn vooral nuttig wanneer je naar het buitenland gaat en je hebt een soort kredietkaart nodig voor betalingen via het internet. Niet alle Italiaanse bedrijven (vooral kleine bedrijven) aanvaarden echter kredietkaarten. Controleer dit op voorhand!

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: