Woonkost

Wat is de woonkost in Italië?

Woonkost

Je zal zonder twijfel proberen inschatten hoeveel geld (als je nog hebt) je nog over hebt na het betalen van je rekeningen.

De inflatie in 2003 was ongeveer 2,4% en het land genoot van een relatief stabiele en sterke economie de laatste jaren. De salarissen zijn over het algemeen doenbaar. Italië heeft een hoge levensstandaard hoewel er de de sociale zekerheidslast, de inkomensbelasting en de indirecte belastingen zijn, behoren de Italiaanse belastingen bij de hoogste in de Europese Unie (EU). Personen die naar Italië wensen te gaan wonen (gepensioneerden in het bijzonder) mogen de woonkost niet onderschatten. Deze is sterk gestegen in de laatste 10 jaar. Italië is een relatief duur jaar en volgens de Amerikaanse standaarden is het één van de duurste landen in de Europese Unie. Bovendien is er een grote ongelijkheid qua kost en de levensstandaard in het welvarende noorden, de centrale regio's in Italië en het arme zuiden.

Luxe- en kwaliteitsproducten zijn duur, zoals wagens, maar wijnen en geestelijke dranken zijn niet duur. Het voedsel is bijna dubbel zo duur in Italië als in de Verenigde Staten. Toch is het gelijkaardig aan andere West-Europese landen, hoewel je je dieet misschien moet aanpassen. Wees je bewust van de levenskost in vergelijking met andere landen. Deze is vaak onnauwkeurig en omvat gewoonlijk onbelangrijke zaken die de resultaten vervormen.

Het is moeilijk om de gemiddelde levenskost in Italië te berekenen, aangezien dit afhangt van je omstandigheden en levensstijl. Men kan sparen in Italië door de luxe te ontzeggen. Uitkijken naar bepaalde luxe artikelen in het buitenland (zoals stereo materiaal, elektronische goederen, computers en fotografisch materiaal) kan aanzienlijke opbrengsten met zich meebrengen.

Hieronder vind je een tabel met de maandelijkse minimum uitgaven van een gemiddeld gezin, alleenstaande en familie met 2 kinderen. Als je in Italië werkt moet je ook rekening houden met de bijdragen voor de sociale zekerheid en de inkomensbelastingen. De cijfers tussen de haakjes verwijzen naar de voetnoten onderaan de tabel.

ELEMENT

MAANDELIJKSE KOST (€)

 

Alleenstaande

Koppel

Familie met 4 kinderen

Huisvesting (1)

410

650

820

Voedsel (2)

180

325

410

Voorzieningen (3)

55

80

110

Vrije tijd (4)

110

160

180

Transport (5)

110

110

135

Verzekering (6)

55

110

120

Kledij

55

110

220

Total

975

1,545

1,995

VOETNOTEN

1. De huur- of hypotheekkost voor een modern of gemoderniseerd appartement of huis in een gemiddelde buitenwijk, excl. grote steden en andere dure gebieden. De voorgestelde woningen zijn een studio of een appartement met een slaapkamer voor één persoon, een woning met twee slaapkamers voor een koppel en een eigendom met drie slaapkamers voor een koppel met twee kinderen. 2. Deze omvatten geen luxe of dranken (alcohol). 3. Omvat elektriciteit, gas, water, telefoon, betaaltelevisie (sateliet) en verwarmingskosten. 4. Omvat het vermaak, etentjes op restaurant, kosten voor sport en vakantie, kranten en tijdschriften. 5. Omvat de lopende kosten voor een gemiddelde gezinswagen, een aansprakelijkheidsverzekering, jaarlijkse belastingen, benzine, onderhoud en herstellingen, omvat niet de afschrijvingen of aankoopkosten. 6. Omvat de vrijwillege verzekeringen zoals een ziekteverzekering, familialeverzekering, aansprakelijkheidsverzekering, reisverzekering, autoverzekering, accidentenverzekering en levensverzekering.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: