Banken in Oostenrijk

Waar regel je je bankzaken

Banken in Oostenrijk

Er zijn veel banken en spaarbanken (Sparkassen) in Oostenrijk. Banken zijn private instanties. Sparkassen worden gerund en/of gesubsidieerd door lokale autoriteiten. Het is aan te raden om een internationale bank te raadplegen bij internationaal geld.

Veel banken bieden buiten bankzaken ook investeringsmogelijkheden en verzekeringsdiensten aan, daarbij worden ook adviezen gegeven voor huur en verkoop van woningen. Omdat hun diensten, prijzen en voorwaarden erg van elkaar verschillen moet je eerst uitzoeken welke voor jou het voordeligste is. Alle banken bieden tegenwoordig bankzaken online aan, er zijn zelfs banken die alleen via het internet opereren.

Een andere mogelijkheid om je bankzaken te doen is via een PSK (Postsparkasse) account, omdat dit soms goedkoper is dan andere banken. Deze accounts zijn bij postkantoren en je kunt geld afhalen via deze account door het tonen van een ID of paspoort. Het grote voordeel van deze manier van bankzaken is dat er veel kantoren beschikbaar zijn. Alhoewel sommige mensen deze manier erg slecht geregeld vinden. Bank opties kunnen worden gedaan via telefoon en internet kanalen. Non-cash betalingen (overboekingen, creditnota enz.) kunnen worden gerealiseerd bij een van de PSK kantoren waar de ingevulde en ondertekende formulieren worden verzonden.

Openingstijden

Openingstijden verschillen van bank tot bank, meestal is dit van 09.00 t/m 16.00. In dorpen kunnen banken soms gesloten zijn van 13.00 tot 14.30. De meeste banken hebben geldautomaten waar je geld kan halen, geld overmaken en 24 uur per dag is er de mogelijkheid om afschriften te krijgen.

Geldautomaten en opnamen in contanten

Niet in alle landen, maar in Oostenrijk kun je ten alle tijden geld nemen zonder extra kosten te betalen. Dus het maakt niet uit welke bank je kiest voor jouw eigen bank, je kunt namelijk alle banken in Oostenrijk gebruiken. Er is wel een limiet van €400 per dag wat je kunt verhogen wanneer je bewijs hebt van voldoende inkomen. De geldautomaten in Oostenrijk accepteren alle kaarten: Maestro, Mastercard, VISA en Cirrus, waardoor je altijd geld kunt krijgen van je buitenlandse rekening, maar met extra kosten.

Lees meer

Was dit artikel nuttig?

Heeft u opmerkingen, updates of vragen over dit onderwerp? Stel hier uw vraag: